Laatst bijgewerkt op uur door het team van Textje

Je wilt een krediet afsluiten voor een auto, een camper of een motorboot? Of misschien heeft u al een aantal kredieten lopen die u wilt samenvoegen in één krediet bij één kredietverstrekker? Er zijn genoeg redenen waarom mensen besluiten om geld te lenen.

Er zijn tegenwoordig veel geldverstrekkers op de Nederlandse markt en de verschillende kredietmogelijkheden zijn dan ook zeer divers. Waar moet je nu op letten bij het afsluiten van doorlopend krediet of persoonlijke lening?

Rentepercentages van je lening

Bij iedere kredietvorm of leningvorm moet u natuurlijk rente betalen. Rentebetalingen zijn kosten (aflossingen zijn geen kosten, maar deze moet u wel betalen) en dus een wezenlijk bestanddeel van de termijnbetalingen die u gaat doen voor uw afgesloten leningen. Er zijn nogal wat verschillen tussen de rentepercentages die verschillende banken aanbieden. Op het moment van schrijven van dit artikel zijn er grote verschillen tussen de rentepercentages van verschillende kredietverstrekkers. De rentepercentages liggen tussen de 5,5 % en de 14,5 %. Het is dus erg belangrijk om de aangeboden rentepercentages te vergelijken voordat u een krediet gaat afsluiten. U bent op zoek naar de geldlening met de laagste kosten dus de laagste rente.

Leningvormen: Persoonlijke lening en doorlopend krediet

Er zijn twee verschillende kredietvormen voor consumptieve leningen. Persoonlijke leningen en doorlopende kredieten. Bij de persoonlijke lening spreek je vooraf met de kredietverstrekker een vaste looptijd af. De persoonlijke lening wordt in zijn geheel in gelijke termijnen afgelost. De termijnbetalingen op je persoonlijke lening zijn gedurende de gehele looptijd van het krediet gelijk. De rente die je aan de bank betaald wordt elke termijn lager. Bij vervroegde aflossing op je persoonlijke lening is bijna altijd boeterente verschuldigd. De rente staat gedurende de overeengekomen rentevastperiode vast.

Bij doorlopende kredieten is dit niet zo. In plaats van met je geldverstrekker vooraf de looptijd van je krediet overeen te komen, spreekt je bij het doorlopend krediet met de geldverstrekker een termijnbedrag af dat je maandelijks betaalt voor rente en aflossing. Bijvoorbeeld twee procent van de totale kredietsom. Een voordeel van het doorlopend krediet is dat je op ieder moment het afgeloste bedrag weer boetevrij kunt opnemen tot aan de overeengekomen limiet op je lening. De rente staat niet, zoals bij de persoonlijke lening vast en is variabel. Vervroegde aflossing op een doorlopende krediet is boetevrij toegestaan.

Ondanks de voordelen en de nadelen van de persoonlijke lening en het doorlopend krediet is het niet gemakkelijk vooraf te zeggen welke leningvorm of combinatie van leningvormen het beste advies voor je zijn. Beide leningvormen hebben voordelen en nadelen. Het doorlopend krediet is zeker de flexibelste kredietvorm, maar heeft als nadeel dat de rente niet vast staat, waardoor u dus niet zeker weet waar u qua kosten aan toe bent gedurende de looptijd van de lening. Deze zekerheid hebt u met persoonlijke lening dan weer wel. Als u bij de persoonlijke lening achteraf het afgeloste bedrag weer wilt opnemen, kan dit niet kosteloos en zal de bank opnieuw je financiële situatie onder de loep nemen en opnieuw beoordelen of je hiervoor in aanmerking komt. Wil je een doorlopend krediet afsluiten? Laat je altijd goed adviseren door een vakbekwame kredietadviseur.

Ga je bijvoorbeeld geld lenen voor auto, dan is het zeker een goed advies om altijd meer af te lossen op uw lening dan de afschrijving op je auto. Vraag dus altijd om een goed kredietadvies bij je tussenpersoon of bank.

Consumptieve kredieten samenvoegen

Misschien heb je op dit moment één of meerdere kredieten lopen die je wilt samenbrengen tot één overzichtelijk krediet, zodat bijvoorbeeld de maandelijkse kosten omlaag gaan. In een dergelijke situatie is het goed om eens kritisch te kijken naar de rente die je betaalt. Misschien kun je goedkoop lenen door de lopende kredieten samenvoegen tot één krediet met een lager rentepercentage. Ga wel na in de voorwaarden van je lening of je bij vroegtijdige algehele aflossing een boeterente betaald moet aan de kredietverstrekker moet betalen. Wil je leningen oversluiten? Laat je dus altijd goed adviseren door een kredietadviseur.

Om de consument te beschermen, hanteert de AFM wettelijke regels waaraan alle geldverstrekkers van consumptieve kredieten zich in Nederland moeten houden.

Wij wensen je veel succes en wijsheid bij het vinden en het afsluiten van een passend consumptief krediet.