In de huidige financiële situatie ligt de bouw van de wmo unit nagenoeg stil. Het is voor het eerst in twintig jaar dat de unitbouw een dip ondervindt. Nog nooit eerder kwam het voor dat de mindere financiële situatie in Nederland doorwerking uitoefent op de unitbouw.

Volgens een woordvoerder van de belangenorganisatie voor de bouw is er echter geen zorgwekkende situatie ontstaan. De woordvoerder, die werd ondervraagd in een van de noodlokalen gaf aan rustig te kunnen blijven. In de meeste noodlokalen was geen verlichting aanwezig, maar desondanks kon het interview toch gewoon doorgaan. Volgens hem is het in de unitbouw altijd afwachten. “Je bent immers afhankelijk van de situatie in Europa”, aldus de man. Wie tien jaar geleden een wmo unit liet bouwen kwam bedrogen uit. Tegenwoordig ligt de prijs van een wmo unit al ver boven het prijsniveau van drie jaar terug. Dat is enigszins zorgwekkend, maar ook haalt hij hier zijn schouders niet voor op. Als je kijkt naar de installatie van een paar noodlokalen, dan zie je al snel dat dit binnen een paar uur geklaard kan zijn. Dat betekend dus ook dat als de nood aan de man is, er zeer adequaat gehandeld kan worden. Je hoeft je immers niet meer druk te maken over de financiële nasleep van de bouw.

Naast de wmo unit ligt ook de unitbouw onder druk

Doordat er binnen de unitbouw altijd nog aanbestedingen worden gedaan blijven zorgen nog altijd uit. En dat is maar goed ook. Wie zich bekommerd over de bouw van noodlokalen komt al snel terecht in een web van scholenorganisaties. Bij uitbreiding van een scholengemeenschap wordt vaak een beroep gedaan op een paar noodlokalen, al is de reden daartoe niet gegrond. Het komt bij zeldzame uitzondering voor dat een school zichzelf kan redden. Daarvoor wordt dan in de meeste gevallen gebruik gemaakt van de alom bekende wmo unit. Daaruit blijkt maar weer dat de economie nog lang niet stabiel is.