Wat is glijmiddel? Een glijmiddel is een vloeistof of vloeibare substantie die kan worden gebruikt bij het vrijen of gemeenschap. Glijmiddelen zijn helaas nog altijd taboe. Ze zorgen voor een prettige, gevoelige ervaring en geven een stuk extra gemak.

Dat glijmiddelen taboe zijn, komt waarschijnlijk omdat deze meestal worden geassocieerd met “moeilijkheden”. Gelukkig zijn er op dit moment veel glijmiddelen die voor het genot zijn bedoeld. De massagegel maakt het glijden zijdezacht en meer intiem. De slijmvliezen in de vagina reageren hier enorm op. Het glijden voelt anders aan, veel sensueler. Natuurlijk zijn de meeste gels ook prima te gebruiken voor een massage.

Combinatie met een condoom
Voor mannen die regelmatig een condoom gebruiken, kan het heel aangenaam zijn om vooraf een druppel glijmiddel te gebruiken. Voor het gebruik van een condoom vis het belangrijk dat er een ideale vaginale vochtigheid ontstaat. Een druppel glijmiddel is hierbij de perfecte oplossing. Het glijmiddel kan in de vagina of op het condoom zelf worden aangebracht. Let er wel op dat het een glijmiddel op waterbasis betreft, welke samen gaat met een rubberen condoom! Een ander alternatief hiervoor is een goed siliconen glijmiddel waar op het etiket staat dat het gebruik met een condoom veilig is.

Combinatie met speeltjes
De meeste voorkomende middelen op basis van siliconen zijn schadelijk voor speeltjes die van siliconen zijn gemaakt en in veel gevallen ook voor condooms. In sommige gevallen staat op de verpakking dat het glijmiddel op siliconenbasis honderd procent veilig is. Dit houdt in dat dit glijmiddel veilig in combinatie met een condoom gebruikt mag worden. Dit wil niets zeggen over gebruik van dergelijke middelen met speeltjes. Er zijn wel een aantal goede siliconen glijmiddelen die in combinatie met speeltjes mogen worden gebruikt. Let wel: de speeltjes moeten wel van goede kwaliteit siliconen zijn gemaakt.

Tip voor de vrouw!
Gebruik het glijmiddel niet uitsluitend voor in de vagina, maar breng dit ook aan op de schaamlippen. Op die manier wordt de ervaring zachter, fijner en sensueler.

Tip voor de man!
Gebruik een druppel gel of glijmiddel aan de binnenkant van je condoom voor extra genot. Het eerste contact met het condoom geeft namelijk niet direct een fijn gevoel. Het gebruik van een goed glijmiddel neemt dat onplezierige gevoel compleet weg. Op die manier zit de condoom fijner en wordt het vrijen plezieriger ervaren.

Er zijn verschillende soorten glijmiddelen te koop, waarvan de glijmiddelen op waterbasis en op siliconenbasis.

Glijmiddelen op waterbasis
Glijmiddelen op waterbasis zijn de voordeligste glijmiddelen. De reguliere glijmiddelen op waterbasis bestaan uit water, glycerine en eventuele hulpmiddelen. De voordelen zijn dat het goed glijdt en dat deze groep glijmiddelen condooms en speeltjes niet aantast. Een groot nadeel is dat het opdroogt en opgenomen wordt, waardoor het na verloop van tijd wederom opgebracht moet worden. Dit wordt door de meeste mensen tijdens het liefdesspel als storend ervaren. Een ander nadeel is de kans op infecties van de vagina. Glycerine is een op suiker gebaseerde stof die vaginale infecties kan veroorzaken bij gemiddeld tien procent van de vrouwen. De gevoeligheid hiervoor wordt groter naarmate de leeftijd hoger wordt.

Glijmiddelen op siliconen basis. 
Glijmiddelen op basis van siliconen hebben veel minder nadelen. Deze glijmiddelen zijn hoger geprijsd dan andere middelen en zijn in veel gevallen niet goed samen te gebruiken met siliconen speeltjes. Een groot voordeel is dat deze glijmiddelen niet uitdrogen. Ze voelen wat dikker aan dan glijmiddelen op waterbasis. Een paar druppels is reeds voldoende bij gebruik. Een kwalitatief goed glijmiddel op basis van siliconen is niet vettig en voelt lekker zacht aan. Dit soort glijmiddelen zijn ook prima te gebruiken bij een massage. De huid gaat er zacht door aanvoelen. Glijmiddelen op waterbasis zijn voor een massage om voorgaande redenen niet gewenst.Siliconen glijmiddelen kunnen ook in water worden gebruikt. Siliconen lossen namelijk niet op in het water. Dit is tevens ook een nadeel van siliconen glijmiddelen. Siliconen glijmiddelen kunnen dus niet met water worden afgewassen, indien u hiermee knoeit. Het schoonmaken gaat het beste met zeep. Glijmiddelen op siliconenbasis vlekken in principe niet.

Ongewenste pijntjes voorkomen
Glijmiddelen kunnen ook handig zijn om het liefdesspel plezierig en genotsvoller te laten verlopen. Bijvoorbeeld als de vagina wat droger blijft. Naarmate vrouwen ouder worden komt dit vaker voor. Dan neemt het vocht in de vagina af waardoor de kans groter wordt om het slijmvlies te beschadigen. Dat kan gemakkelijk worden voorkomen door gebruik van een glijmiddel.

Oplossing bij vaginisme
Vaginisme is een onvrijwillige samentrekking van de spieren rond de vagina die de penetratie onmogelijk of heel pijnlijk maakt. Voor vaginisme bij vrouwen kan een glijmiddel ook de oplossing zijn. Als een vrouw bij het liefdesspel hinder of pijn ondervindt zou er een glijmiddel moeten worden gebruikt. Als een vrouw pijn heeft, bestaat immers de kans dat ze een negatieve reflex gaat ontwikkelen en uiteindelijk misschien gaat blokkeren voor het liefdesspel. In dergelijke gevallen is het beter dit te voorkomen….