Ben je een kunstliefhebber? Houd je van beelden en schilderijen van gerenommeerde kunstenaars? Dan weet je ook dat dit geen goedkope liefhebberij is; het kopen van deze kunst kan flink in de papieren lopen. Je kan tegenwoordig ook voor een goedkopere optie kiezen; namelijk kunstverhuur of kunstuitleen.

Kunstverhuur werkt als volgt. Tegen een vooraf bepaalde huurtermijn huur je één of meerdere kunststukken. Meestal is dit voor een periode van een jaar waarbij een opzegtermijn geldt van twee maanden. De kunst kan je huren op diverse manieren, vaak is dit bij kunstgaleries of soms zelfs rechtstreeks bij de kunstenaars.

Kunstverhuur is overigens niet alleen een goede optie voor particulieren, maar ook voor bedrijven en instellingen die met  beelden of schilderijen van gerenommeerde kunstenaars het interieur willen verfraaien.

Zoals bij alle zaken kleven aan kunstverhuur een aantal voor- en nadelen, deze nemen we onderstaand met je door. Mocht je op het punt staan om kunst te gaan huren, dan ben je in ieder geval van alle ins en outs op de hoogte!

Stel, je hebt een overeenkomst gesloten om een beeld of schilderij te huren voor een jaar en het kunstobject staat of hangt inmiddels bij je thuis op kantoor. Als binnen dit jaar het door jou gehuurde schilderij of beeld verkocht wordt, dan ben je in de meeste gevallen verplicht het schilderij of beeld om te ruilen voor een ander exemplaar

Hier tegenover staan echter de volgende voordelen van kunstuitleen. Je kan in de meeste gevallen gehuurde beelden of schilderijen op verzoek laten vervangen door andere kunst. Dit heeft als voordeel dat je eerst goed kan kijken of een kunstobject überhaupt goed in je huis tot zijn recht komt. Maar ook zorgt dit ervoor dat je regelmatig nieuwe stukken kunst in huis of op kantoor hebt staan waardoor de hele inrichting van je huis of kantoor een andere sfeer zal uitademen.

Financieel gezien is het ook een aantrekkelijke optie. Door de lage maandelijkse kosten is kunstverhuur voor veel particulieren en bedrijven of instellingen toegankelijk. Tevens hoef je de kunst niet te verzekeren, de verhuurder is in de meeste gevallen verzekerd voor eventuele schade. Vraag dit wel even na en laat je ook informeren over een eventueel eigen risico bij transport.

Het kan ook zo zijn, dat mocht je na de huurperiode zo gehecht geraakt zijn aan het schilderij of beeld, je tot aankoop van het object kan overgaan met verrekening van de kosten van voorafgaande kunstverhuur periode.