Wie zichzelf een aantal fietszadels in gedachten neemt zal al snel met het volgende beeld komen: een zwart of beige ding om op te zitten tijdens het fietsen. Niets is echter minder waar. Een fietszadel is namelijk niet alleen bedoeld om op te zitten, het heeft ook een functie is het over brengen van krachten op de trappers. Doordat verschillende fietsers gebruik maken van fietsbanden die niet lek kunnen raken wordt het rendement van de kracht steeds hoger.

Consumenten die hun fietsbanden nog gewoon op de oude manier monteren kunnen zichzelf aardig in de vingers snijden als het gaat om het besparen van kosten. Terug naar de fietszadels, waar er dus een en ander te leren valt. Doordat er bijvoorbeeld kinderzitjes achter op een fiets worden gemonteerd kan het vermogen weer iets afnemen. Het is in dat geval van groot belang dat de fietszadels op het juiste formaat worden afgestemd. Iedereen kent het trucje wel waarbij je met een moersleutel de hoogte van het zadel kunt verstellen. Echter is dit niet altijd de meest voor de hand liggende manier omdat het ook met een hamer en een spijker kan. Het is bij aankoop van een nieuwe fiets dus verstandig om even goed op te letten welke fietsbanden er gebruikt zijn.

Ook het gebruik van kinderzitjes is belangrijk

Omdat verschillende kinderen al uit hun kinderzitjes zijn gevallen is het van groot belang goed op te letten met de veiligheid van het geval. Een doorsnee zitje heeft een diameter van 30 centimeter en kan niet anders dan recht naar voren worden gemonteerd. De meeste kinderzitjes zijn ook nog voorzien van een veiligheidsgordeltje, maar dat is niet standaard. Men moet voor twee van zulke kinderzitjes ook altijd wel iets extra betalen, maar dat terzijde. Let dus bij het kopen van fietsbanden  op de diameter en de dikte. Conclusie: er komt veel meer kijken bij het aanschaffen van een setje fietsbanden dan dat iedereen denkt.