Al een hele tijd lang hadden we niets meer van hem vernomen. Achter zijn hermetisch gesloten schuurdeuren was het een lawaai van jewelste. De Franse edelman Mede de Sivrac was bezig met een baanbrekende uitvinding. En ja, op een zonnige dag in augustus 1771 zag de Parijse bevolking voor het eerst de echte voorloper van de hedendaagse fiets: het was van hout gemaakt en er zat geen besturing op. En oh ja, het was een loopfiets!

DE EERSTE FIETS DIE OP EEN FIETS LEEK

De fiets van tegenwoordig heeft een compleet ander uiterlijk en heeft in de loop der jaren een complete gedaanteverwisseling ondergaan. Hoewel, de uitvinder John Kemp Starley, fabriceerde in 1885 een fiets (zonder dat rare hoge wiel) waar een achterwiel op gemonteerd zat met kettingaandrijving. Het lopen met de fiets behoorde definitief tot het verleden. De keiharde rubberen banden werden drie jaar later vervangen door de luchtbanden van de later zeer bekend geworden meneer Dunlop. Deze fiets verschilt eigenlijk niet zoveel van de hedendaagse, moderne stadsfiets(en). Helaas voor de fiets, zijn gebruikers en de uitvinder, werd een paar jaren later de eerste auto afgeleverd en u weet waar dat toe geleid heeft. Iedereen wilde in die tijd een auto. Het paard en die prachtige fiets werden ondergeschoven kindjes.

FIETS KOPEN?

Gaat u een herenfiets kopen, een damesfiets kopen of een kinderfiets kopen? Dan zult u niet gauw denken aan de eerste jaren van de fiets. Want, zeg eens eerlijk, het is toch ongelooflijk hoeveel soorten, maten en merken fietsen er op de markt zijn verschenen in de loop der jaren. Ik noem bijvoorbeeld de vouwfiets: een ideaal dingetje dat momenteel vooral dienst doet als forensenfiets. Met de auto naar de parkeerplaats in de stad (of naar de citybus), vouwfiets uit de kofferbak en hoppa, fietsend en fluitend naar je werk. Een ander voorbeeld is de elektrische fiets: een nog steeds voor mij zeer bijzondere uitvinding. Oké, die fiets met hulpmotor (nee, niet de Solex) kon ik nog begrijpen. Maar fietsen, zonder dat je moeite hoeft te doen? Ook tegen de wind in en heuveltje op. Het blijft een schitterend verschijnsel.

WAAR KOOP IK EEN GOEDE FIETS?

Nu is de vraag, als een nieuwe fiets gaat kopen: Wáár koop ik een goede fiets? Ten eerste zou ik u willen aanraden om geen fiets te kopen van iemand op de brug om 1:00 uur in de nacht die besmuikt en zachtjes u toefluistert: “Herenfiets kopen?”  Dat zijn meestal niet de meest betrouwbare types en u kunt ervan op aan dat deze heren- of damesfiets op een illegale manier is ontvreemd van zijn rechtmatige eigenaar of eigenares. Nee, ga voor uzelf eerst goed na wat voor fiets voor u geschikt is. Waar heeft hem voor nodig? Voor woon-werkverkeer, voor enkel en alleen korte stadsritjes (boodschappen, kinderen naar school brengen etc.), om wat meer te gaan bewegen of wilt u eigenlijk gewoon een stoer en mooi uitziend vehikel? Dan is er maar één mogelijkheid! U surft naar de website fiets-zaak.nl, u zoekt een mooie fiets uit, u bestelt en de volgende dag wordt uw fiets (vrijwel rijklaar, enkel alleen nog afmonteren) bij u thuis afgeleverd.

MEER INFO

Heeft u behoefte aan meer informatie over een bepaald product of u heeft hulp nodig bij uw keuze? Mail of bel gerust met onze klantenservice. Zij staan u deskundig en vriendelijk te woord. Op de website fiets-zaak.nl staan veel artikelen over fietsen, de gebruikers, onderhoud etc. etc. Niet alleen zeer leerzaam, maar ook onderhoudend en informatief.