De Brabander paardenrassen zijn zeer krachtige typen. Ze worden gekenmerkt door hun sterke en zware lichaamsopbouw. De paarden werden naar vele landen geëxporteerd om dat er meer vraag was naar zware paarden. Het Belgische trekpaard is origineel  afkomstig van uit België. Een andere naam is de Brabander. Deze paarden stammen af van nog een zware ras genaamd Franse Ardenner. De Brabander heeft veel invloed gehad op andere zware paarden typen. Later heeft men alle nodige eigenschappen voor deze paard vastgelegd. Tegenwoordig is het paard zeer bekend geworden.

Het heeft een brede voorhoofd. De hoofd is vrij groot. De ogen zijn klein en mooi. Het paard heeft kleine oren. De neusgaten staan vrij open. De hals is gespierd maar wel kort. De Barabander heeft heel sterke benen. De hoeven zijn heel hard. De rug is kort maar heel stevig en sterk. De schofthoogte is ongeveer 1.62 meter. de paard komt in vele kleuren voor. De meest dominante kleuren zijn bruin, zwart en vos.

De paarden worden gekenmerkt door hun grote gewicht en kracht. Op de boerderijen zijn ze zeer populair. Op de landbouw zijn ze bijna onmisbaar. Ze hebben heel goede trek kracht waardoor ze veel zware werken kunnen verrichten. Het zijn heel hard werken dieren. Ze hebben een hele goede uithoudingsvermogen en ze zijn heel gehoorzaam.

Paardenrassen Haflingers

Deze paardenrassen zijn volgens enkele theorieën afkomstig van uit verschillende plaatsen. Men vermoedt dat ze hun oorsprong in Tirol vinden. De oriëntaalse paarden waren dan de voorouders van deze paarden. Andere zeggen dat het paard is een Oostenrijkse paard. tegenwoordig zijn ze daar heel populair en worden in vele stoeterijen gefokt. Het paard is zelfs mogelijk gekruist geweest met paarden afkomstig uit Bourgondië. De nakomelingen ervan werden dan de huidige Haflingers genoemd. De paarden hebben duidelijke invloed gehad van de Arabische paard. de Arabische hengsten zijn nu verantwoordelijk voor de afstamming van deze paardenrassen. In Nederland zijn ze pas vanaf de jaren zestig ingebracht. Ze zijn ook heel bekend in Duitsland.

Bij deze paarden is het kleur vos het meest dominante kleur. Maar andere varianten zijn ook mogelijk. Opmerkelijke eigenschap is dat op het voorhoofd witte aftekeningen voorkomen. Het is bijna een typische kenmerk bij deze paarden. Het paard heeft een mooie en een kleine hoofdje. De ogen zijn ovaal en mooi. De oren zijn klein en kort. De paarden hebben sterke en stevig rug. De benen zijn goed gespierd en krachtig. Ze hebben een schofthoogte van een 1.4 meter. De manen en de staart hebben zijn blond van kleur.

Het zijn betrouwbare paarden. Ze zijn heel geschikt voor de kinderen. Ze zijn heel levendig en vriendelijk.