Transport Nederland Portugal blijkt steeds populairder te worden onder internationale vervoersbedrijven. Dit heeft volgens hoogleraar Ben van Tem te maken met de lage invoerkosten die gepaard gaan met transport naar Portugal.

Op een route die buiten de Nederlandse grenzen strekt heeft men te maken met kosten die op binnenlandse ritten niet betaald hoeven worden. Deze zogenaamde “grenskostenposten” zijn per land verschillend, en in het geval van Portugal dus relatief laag. In tegenstelling tot transport Nederland Spanje bijvoorbeeld, waar de kosten relatief hoog zijn valt winst te behalen. Dat transport naar Portugal in trek is bij vervoerders valt op door de registratiedocumenten op de douane posten. Sinds 2010 (toen de kosten verlaagd werden) is er een grote piek te zien bij transport Nederland Portugal. Onderdeel van deze piek is ook een truckje dat bedrijvers toepassen om de hoge kosten op transport Nederland Spanje te omzeilen. Ondernemers zitten namelijk niet te wachten op de hoge prijs die de Spaanse douane vraagt. Op het moment dat een vrachtwagen kan bewijzen dat een lading bestemd is voor Portugal hoeven de Spaanse kosten niet voldaan te worden. De truck zit hem in het doorsturen van een transport naar Portugal, om vervolgens vanuit daar de Spaanse grens over te gaan. Zo worden hoge kosten, op een legale manier vermeden. De daling die te zien is bij transport Nederland Spanje heeft hier ongetwijfeld mee te maken.

Transport Nederland portugal onder toezicht van het parlement

Omdat het transport Nederland Spanje zo onder vuur ligt worden er vragen gesteld door zowel de Nederlandse als de Spaanse tweede kamer. Men wil het een en ander aanpassen. De truckjes die worden uitgehaald op het transport naar Portugal zouden moeten worden verboden. Het transport Nederland Portugal is immers belangrijk voor de economie van de EU, zo stelt de Spaanse premier. Transport Nederland Portugal is belangrijk voor de economische situatie, maar het mag niet ten koste gaan van de jaarlijkse landenbegroting. Het transport naar Portugal wordt vanwege deze situatie nu grondig onder de loep gehouden.