Ieder in Nederland geregistreerd koeriersbedrijf moet bij inschrijving bij de KvK een verklaring omtrent kwaliteit afgeven. Daarin verklaart de ondernemer te allen tijde goede kwaliteit te leveren aan haar klanten.

Op het moment dat het koeriersbedrijf deze afspraken niet nakomt heeft de consument recht op een financiële tegemoetkoming. Op die manier wil de overheid stimuleren dat de online verkoop van producten wordt vergroot. Mensen vinden het nog steeds spannend om producten op internet te bestellen. Daarbij komt dat mensen het prettig vinden om in een winkel een product vast te kunnen houden. De consument twijfelt veel te vaak over de kwaliteit van een koeriersbedrijf, zo blijkt uit een onderzoek naar dertig verschillende instanties. De doorslaggevende keuze is het koeriersbedrijf waarbij de website is aangesloten. Mensen horen op de radio en tv allerlei vreemde verhalen over diefstal en garantie. Op het moment dat de consument weet dat hun product in goede handen is wordt een grote drempel overwonnen. De consument kijkt dan echt uitsluitend naar het product en kan zijn of haar aanschaf maken op basis van kwalitatief goed spul. Het koeriersbedrijf is dan bijkomende factor waar de consument zich niet meer druk over hoeft te maken.

Consument kiest koeriersbedrijf

Op het moment dat de consument op een website zelf kan aanvinken door welk koeriersbedrijf ze hun producten thuis willen laten bezorgen, wordt helemaal een drempel weg genomen. Van nature wil de consument keuzes hebben. Als deze keuze dan ook nog invloed heeft op de bezorgkosten en de geboden kwaliteit kan het helemaal niet meer stuk. De consument zal dan niet eens meer de moeite willen nemen om nog op de fiets te stappen. Ieder koeriersbedrijf heeft dus belang bij een verklaring omtrent kwaliteit. Met deze verklaring kan ze namelijk consumenten binnen lokken. Als een koeriersbedrijf dan ook nog de juiste connecties heeft met internetproviders, is het eigenlijk zo goed als zeker dat de consument over gaat tot koop. En dan is nou precies wat iedere ondernemer zo graag wil zien.