Werken in de techniek is voor (vooral) veel mannen een logische keuze. Automonteur, ICT-er, operator, lasser… er zijn mogelijkheden genoeg. Ook in de elektrotechniek zijn er allerlei opties. Monteur van zonnepanelen is een beroep waarin een explosief gestegen vraag is en warmtepompmonteur net zo. Veel beroepen in de elektrotechniek hebben ook allerlei nadelen en daarom kiezen er toch (te) weinig mensen voor. Tijd doorbrengen op een dak of in een vieze en krappe kruipruimte is niet erg aantrekkelijk. Toch zijn er wel banen in deze sector met weinig nadelen. PLC programmeur is zo’n beroep.

Wat doet een PLC programmeur?

PLC is een afkorting voor “Programmable Logic Controllers”. Het zijn (bestaande) technische apparaatjes die geprogrammeerd worden om bepaalde zaken te automatiseren. Dat kan van alles zijn! En daarom zijn er ook programmeurs voor nodig omdat er geen standaard functie voor is. PLC’s worden gebruikt in productieomgevingen waarin processen geautomatiseerd zijn. Bijvoorbeeld een onderdeel dat via een lopende band bij een boormachine komt, die boort er een gaatje in en vervolgens gaat het onderdeel naar de volgende stap. De PLC wordt gevoed door informatie van sensoren en stuurt op basis van de ontvangen informatie machines aan. De mogelijkheden van PLC’s zijn vrijwel onbegrensd en de processen zijn van simpel tot zeer complex.

Waarom PLC programmeur worden?

Een eerder genoemd voordeel is dat PLC programmeur een ‘schoon’ beroep is. Veel werk gebeurd achter de laptop, eventueel op een kantoor maar wellicht deels ook thuis. Het werk is erg veelzijdig want elke PLC heeft een eigen functie dus elk project staat op zichzelf. Er zit uitdaging in en je helpt bedrijven om processen te automatiseren en verbeteren. Het beroep lijkt best veel op ICT programmeur en wordt tevens goed betaald. Bovendien is er veel vraag naar en kan je gemakkelijk een baan vinden als PLC programmeur. Hiervoor hoef je niet perse ver te reizen en als er geen klik is dan is een nieuwe werkgever gemakkelijk te vinden. Ook als freelancer kan je als PLC programmeur aan de slag.

Wat moet je kunnen

Programmeren is een manier van denken. Niet iedereen heeft hier gevoel voor. Denken in processen en in code moet een klein beetje in je bloed zitten. Ook enige creativiteit en de behoefte om slimme en goede oplossingen te bedenken moet je liggen. Je werkt vee met de hoofd en minder met de handen en je moet iets hebben met techniek. Betreft je opleidingsniveau kan je met MBO in een technische richting al snel van start als je bereid bent aanvullende trainingen te volgen.