Wanneer u als freelancer of zzp’er werkt, wilt u het liefst zo veel mogelijk tijd besteden aan datgene waarmee u ook daadwerkelijk geld verdient. Maar u zult af en toe toch kostbare tijd moeten steken in de administratieve afhandeling van uw onderneming. Eén van de zaken waar u dan mee te maken krijgt, is facturering. Veel opdrachtgevers willen echter dat u een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) overhandigt voordat u kunt factureren of voordat u de opdracht zelfs maar krijgt. Dit om te voorkomen dat de Belastingdienst u als werknemer van de opdrachtgever beschouwt en uw opdrachtgever daardoor belasting en premies voor u moet afdragen.

De juiste VAR bemachtigen

De enige manier waarop u uw opdrachtgever de zekerheid kunt bieden dat hij niet achteraf geconfronteerd wordt met de verplichting om belastingen en premies voor u af te dragen, is als u in staat bent om een VAR WUO te overleggen, een Verklaring Arbeidsrelatie Winst uit Onderneming. Om deze VAR te krijgen, moet u echter aan strenge voorwaarden voldoen en zelfs dan is nog niet gezegd dat de Belastingdienst u deze VAR WUO zal toekennen. Wanneer u een VAR WUO heeft, kunt u namelijk gebruik maken van diverse aftrekposten. Om te voorkomen dat hier misbruik van wordt gemaakt, controleert de Belastingdienst erg streng op de Verklaringen Arbeidsrelatie.

Onbezorgd ondernemen met payrolling

Om te voorkomen dat uw opdrachtgever achteraf in de problemen komt en u de opdracht wellicht niet geeft wanneer u geen VAR WUO heeft, kunt u een payroll bedrijf in de arm nemen. Zij verlonen u dan alsof u een medewerker van het payroll bedrijf bent en dragen ook sociale premies voor u af. Op deze manier hoeft u opdrachtgever zich geen zorgen te maken over hoge kosten achteraf en hoeft u niet elk jaar opnieuw te proberen om de juiste VAR te krijgen. Met payrolling kunt u onbezorgd ondernemen en doen waar u goed in bent.