Hoewel er in Amerika dagelijks buiten de deur gegeten wordt, bezoeken Nederlanders ook steeds vaker een restaurant of een fastfoodketen. Voorheen ging men uiteten voor een speciale gelegenheid, zoals een jubileum of Kerst, maar dat is nu niet meer het geval. Uiteten is heerlijk, alleen komt het nog wel eens voor dat er te grote porties worden geserveerd en eten wordt weggegooid.

Organisatie Natuur & Milieu wil voedselverspilling tegengaan en komt daarom met het initiatief om doggybags uit te delen aan restaurants. Mensen zouden zich niet meer moeten schamen om etensresten mee naar huis te nemen. Daarom ontvangen restaurants door heel Nederland in totaal zo’n 50.000 papieren zakken die ze aan klanten kunnen meegeven.

Personen die hun bord niet leegkrijgen, kunnen het resterende voedsel in een doggy bag mee naar huis nemen en het bijvoorbeeld tijdens de lunch opeten. Het wordt in andere landen zoals Amerika al een geruime tijd gedaan en je wordt er absoluut niet raar op aangekeken. Natuur & Milieu hoopt dit ook te bereiken in Nederland en wil de taboe doorbreken.

‘Past in Nederlandse cultuur’

De milieuorganisatie legt uit dat de doggybag prima in de Nederlandse cultuur past. Het grootste deel van de Nederlanders (78 procent) wil voedselverspilling tegengaan en 68 procent is opgevoed met het beleid dat een bord leeg gegeten wordt.

Uit becijfering blijkt dat er jaarlijks 51.000 ton voedsel wordt weggegooid. NU.nl heeft uitgezocht dat dit evenveel is als 77 miljoen warme maaltijden. Als het initiatief vanuit restaurants komt, is de Nederlander al meer bereid. Zo’n 62 procent zou het aanbod om voedsel mee te nemen naar huis accepteren.