Steeds meer Nederlanders werken zo hard dat ze zelfs verslavingsproblemen ondervinden. Het vroege opstaan maakt men chagrijnig en men houdt te weinig tijd over voor het gezin, vrienden, familie en andere sociale activiteiten.

Afkicken van de werkverslaving

Bij het Trimbosinstituut melden zich steeds meer hardwerkende Nederlanders om af te kicken van hun werkverslaving. Volgens verslavingseconoom Bert Bokhoven van de Erasmusuniversiteit Rotterdam kost het de gemiddelde Nederlander meerdere mooie moment per jaar die zij mist door het vele werken. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar de omvang van het probleem, maar het is duidelijk dat de Nederlander best iets minder zou kunnen werken om nog steeds rond te kunnen komen. In de kliniek komen vaak mensen wiens hele leven wordt beheerst door de werkverslaving.

Filatelisten straks helemaal weg

De werkverslavings-problemen zijn ook online te zien. Op de social media zoals Twitter en Facebook worden minder waardevolle contacten gelegd of kleinigheden/wetenswaardige artikelen uitgewisseld. Ook wat betreft de verzamelaars in Nederland is een daling te zien. Als dit zo doorgaat zijn er straks helemaal geen filatelisten meer te vinden.

Invloed maatschappelijke problemen

Wat ten grondslag ligt aan de werkverslaving zijn maatschappelijke problemen. Bijvoorbeeld de files waar men iedere dag last van heeft. Bovenhoven: “Als we allemaal wat minder zouden werken, hoeven we ook minder vaak met de auto naar het werk”. Hij stelt dat Nederlanders zich meer bewust moeten worden van de werkverslaving die kan ontstaan, voordat er nog harder gewerkt gaat worden.

Gebrek aan beweging

Naast dat er minder tijd is voor sociale contacten is er ook minder tijd om te bewegen. Gebrek aan lichaamsbeweging verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Tegenwoordig hoeft men niet eens meer naar het  kopieerapparaat te lopen, waardoor er nauwelijks meer bewogen wordt op het kantoor.

Last van de huishouding

Als men dan thuis komt van werk ligt in de meeste gevallen het huishouden ook nog te wachten. Dit neemt weer tijd in beslag die niet besteed kan worden aan andere leuke activiteiten. Sommige Nederlanders hebben al een hulp in de huishouding waardoor die zorg uit handen wordt genomen. Voornamelijk voor tweeverdieners is een huishoudelijke hulp een uitkomst. Als beide partners werken is het prettig om in een schoon huis thuis te komen als je moe bent van het werken.

Aanbieder van huishoudelijke hulp

Een organisatie die huishoudelijke hulp aanbiedt is Hulpstudent.nl. Zij richten zich voornamelijk op tweeverdieners die het fijn vinden om na het harde werken in een schoon huis thuis komen. Door het persoonlijke contact en de flexibele ‘Hulpstudenten’ wordt altijd de huishoudelijke hulp geboden die men zoekt. Zo kan men na het werk écht ontspannen en wordt de werkdruk wellicht verminderd. Bezoek de website van Hulpstudent.nl als u ook interesse heeft in een huishoudelijke hulp.