Antieke meubels, wanneer is iets antiek? En is antiek altijd waardevol? Er zijn een aantal criteria waaraan voorwerpen moeten voldoen om antiek te mogen heten. Antieke voorwerpen zijn door mensenhand, eventueel met behulp van machines, gemaakt en minimaal 100 jaar oud.

Het is niet gemakkelijk om echt antiek te herkennen. Namaak antieke meubelen kunnen er erg authentiek uit zien. Maar ook de namaak kan alweer antiek zijn! Een tafel uit 1875 die gemaakt is in de stijl van een eeuw ervoor is antiek.

Waardevol of niet?

Antiek is niet altijd waardevol. Het theekastje van overgrootoma is misschien wel 100 jaar oud, maar hoeft geen fortuin op te leveren bij verkoop. Als overgrootoma een Jugendstil of Art Deco interieur achterliet, dan kan het wel zijn dat deze antieke meubelstukken veel waard zijn. Bij antieke houten meubelen is het patina belangrijk. Patina is de diepe tint die hout krijgt na eeuwen lang gebruik en verzorging.

Inheems hout

Antieke meubelen kunnen uit verschillende houtsoorten gemaakt zijn. Meubelmakers gebruikten inheemse houtsoorten om meubels van te maken. Nederlandse meubelmakers gebruikten vaak eikenhout, Scandinavische vakgenoten gebruikten vurenhout dat in overvloed aanwezig was. Exotisch hout werd pas gebruikt toen de VOC het invoerde uit de koloniën. Dit werd gebruikt voor dure meubelstukken voor de gegoede burgerij. In de 17e eeuw werden meubels ook verguld, bekleed en versierd. De meubelmakerij van die tijd weerspiegelde de welvaart van de Gouden Eeuw. Meubels uit de koloniale tijd van de Verenigde Staten zijn ook antieke meubelen. Met koloniale tijd word hier bedoeld de tijd dat de VS nog een kolonie van Groot Brittannië was.

Restaureren

De bekleding van antieke zitmeubelen is vaak aan restauratie toe. Restaurateurs zijn vakmensen die een antieke stoel of bank weer helemaal in de oude glorie kunnen herstellen. Ook antieke kasten en tafels zijn soms aan een opknapbeurt toe. Of je nou wel of niet van antieke meubels houdt, de uitstraling van vervlogen tijden geeft aan deze meubelstukken een speciale glans.