Een term die niet voor iedereen bekend is maar indien je woont aan het water en je ziet je tuin stukje bij beetje in het water verdwijnen kom je hier achter: je moet een beschoeiing plaatsen.

Tegenhouden van het water met een beschoeiing

Beschoeiing is een constructie tussen het water van een meer, kanaal of sloot en de wal. Zonder beschoeiing zal de wal steeds verder afkalven, oftewel de grond verdwijnt in het water. Een ander effect is dat de grond vlak langs het water heel onstabiel is, doordat deze verzadigd is met water. Je kan in dat geval dus niet dicht bij de waterkant gaan staan, want dan zakt deze in. Door een beschoeiing te (laten) plaatsen voorkom je deze problemen.

Verschillende materialen

Beschoeiingen kunnen van diverse materialen worden gemaakt. Metalen damwand platen worden hier in allerlei vormen en diktes veel voor gebruikt. Maar ook steen/beton of ander hard materiaal kan voldoen. Het meest gebruikt is toch wel hout. Hierbij is de keuze welke soort hout je gebruikt voor de beschoeiing. Hardhout heeft een veel langere levensduur maar is uiteraard ook veel duurder. Een combinatie van hardhouten palen die ver de grond/de bodem van het water in worden gedreven met daar tegenaan normaal hout dat wel is geïmpregneerd en of behandeld is wordt ook gedaan. Eventueel kan een plastic folie worden gebruikt om het hout te beschermen. Hout dat constant nat blijft gaat natuurlijk eerder rotten en dus is het belangrijk hier een goede keuze in te maken.

Zelf doen of een beschoeiing laten plaatsen?

Het plaatsen van een beschoeiing is een flinke klus. Als je zelf handig bent kan je dit voor je tuin aan het water wellicht zelf doen. Maar pas wel op dat je de juiste materialen inzet zodat je een solide constructie bouwt die ook jaren lang mee kan. Er zijn ook loon- en hoveniersbedrijven die kennis en ervaring hebben in het plaatsen van een beschoeiing. Vaak hebben deze bedrijven ook machines om dit makkelijker en sneller te doen wat kosten bespaart. Je kan natuurlijk altijd een vrijbljvende offerte laten opstellen zodat je weet welke kosten eraan zitten voor je een keuze maakt.

Combineren met vlonder of steiger

Een beschoeiing wordt in een tuin vaak gecombineerd met een aanlegsteiger voor een bootje of om vanuit eigen tuin te kunnen vissen. Ook is het vaak een prachtig gezicht om een houten vlonder toe te voegen aan de constructie. Hiermee wordt de beschoeiing inclusief vlonder en/of steiger echt een onderdeel van de tuin! Wel is het van belang dat de waterkant meteen voldoende diepte heeft voor een bootje of om te vissen. Laat bij de aanleg eventueel de waterkant uitbaggeren voor voldoende diepte.