Wat we geleerd hebben van de pandemie die ons heeft geteisterd en beperkt in het reizen, is dat we niet perse met het vliegtuig ver weg hoeven om er echt even uit te zijn. In Nederland is nog veel te ontdekken en het voordeel van ons kleine land is, dat je overal relatief snel naartoe kan! Zo ook naar Drenthe! Waar de lucht schoon is, het nog echt stil kan zijn en mensen “moi” tegen elkaar zeggen! Tegen de Duitse grens (en erover) ligt een prachtig natuurgebied: Het Bargerveen.

Ontwikkeling van het Bargerveen

Hoewel dit natuurgebied al sinds de vroegere Drenten turf en veen gingen afgraven bestaat, is dit gebied de laatste jaren herontdekt. Staatsbosbeheer heeft veel geïnvesteerd om het gebied terug te brengen naar de oorspronkelijke staat en tegelijkertijd (een beetje tegenstrijdig) het gebied ook meer toegankelijk te maken. Er zijn verhoogde betonnen paden aangelegd en op diverse plaatsen zijn onder andere grote waterplassen gecreëerd. Ook zijn er zitjes en parkeerplaatsen toegevoegd. Door de nieuwe paden is het gebied goed toegankelijk voor wandelaars, fietsers en ook e-choppers kunnen in het Bargerveen een mooie ronde maken. Bovendien zijn hier en daar interessante informatieborden in meerdere talen geplaatst.

Gratis toegankelijk

Het spreekt wellicht voor zich maar het gebied is gratis toegankelijk. Wel zijn er delen van het Bargerveen waar men de natuur niet wil verstoren en mensen dus niet (het hele jaar) welkom zijn. Dit is duidelijk aangegeven.

Dieren in het Bargerveen

In de Drentse natuur zo rond Weiteveen, Klazienaveen, Nieuw-Schoonebeek en Zwartemeer vindt je niet alleen veel vlaktes met allerlei bomen, struiken, grassen en heide maar ook veel dieren. Reeën, schapen, geiten, konijnen, hazen, vossen en vele vogels zijn te spotten, als je een beetje geluk hebt en weet waar te kijken. Zelfs de ijsvogel vertoont zich regelmatig in dit gebied! Minder plezierig is het dat er ook adders leven. Hiervoor moet je wel oppassen als je het Bargerveen bezoekt, want een beet is giftig.

Schaapskooi

In 2018 kwam de koning naar Weiteveen. Niet alleen voor een rit door het Drentse Bargerveen maar ook voor de officiële opening van de nieuwe schaapskooi. Een uniek en erg bijzonder bouwwerk waar onderdak is voor wel 1000 schapen maar ook voor een kudde koeien. Voor groepen fietsers, wandelaars en e-shopper rijders is dit een locatie die sowieso in de route moet worden opgenomen! Natuurlijk is er ook voldoende parkeerplaats bij de schaapskooi, dus ook met de auto kan je hier prima terecht.

Horeca met fantastisch uitzicht

Naast de schaapskooi is tevens een prachtig horecapunt geopend. Een restaurant met eerlijke (streek)producten waar je ook overdag of op de mooie zomeravond heerlijk op een groot terras een drankje met wat lekkers kan doen. Het uitzicht is op de natuur en de schaapskooi en in het voorjaar is er een veld met lammetjes om vertederd naar te kunnen kijken. Ook komt de herder met zijn kudde schapen hier voorbij.

Bezoek het Bargerveen!

Op zoek naar de mooiste plekjes van Nederland? Dan is het Bargerveen in Drenthe absoluut een aanrader! Wandelen kan prima, maar als je wat meer van het uitgestrekte gebied wilt zien is het aan te bevelen te fietsen of vlakbij het Bargerveen een e-chopper te huren.