Heb jij een prachtige tuin en doe je veel moeite om deze er op z’n best uit te laten zien? Dan kan het voorkomen dat je voor een lastige keuze komt te staan, namelijk om een boom te laten kappen of omzagen. Alleen door zorgvuldig tuinonderhoud en tijdig kappen of zagen zorg je dat andere beplanting ruimte houdt. Bovendien zorg je ervoor dat zieke bomen afgevoerd kunnen worden en dat je kunt genieten van de zon op je terras.

Allereerst: check of je een kapvergunning nodig hebt

Dit kun je nagaan bij de gemeente. Het is belangrijk om dit van tevoren te checken, omdat het je een flinke boete kan opleveren achteraf. In vele gemeenten mag je je eigen bomen zonder vergunning laten kappen maar overtuig jezelf hier eerst van. Is alles netjes geregeld, dan kun je overgaan tot het omzagen (ook wel: rooien) van de boom.

Zelf doen of een professional inschakelen?

Wanneer de boom zich bevindt op een plek waar deze schade kan toebrengen aan een pand, geparkeerde auto’s of erger: aan voorbijgangers, dan luidt het advies om een professional in te schakelen. Deze weet precies hoe hij de boom zonder schade en slachtoffers kan rooien. Ook als de boom extreem hoog is dan het ver verstandig zijn om het zagen aan een hovenier of specialist over te laten. Deze hebben vaak hoogwerkers en kranen waardoor het verwijderen gemakkelijk en snel gebeurd en de kosten vallen vaak ook nog mee,

Zelf de boom kappen

Wil je een boom omzagen op eigen grond? Dan is het belangrijk dat je eerst een veilige omgeving creëert voordat je de boom weghaalt. Zet de omgeving af en laat de buren weten dat je van plan bent om de boom te zagen. Op die manier voorkom je dat er onverhoopt iemand gewond raakt. Verder is het een goed idee om je goed voor te bereiden. Lees je daarom goed in, haal het juiste gereedschap in huis en kijk desnoods verschillende filmpjes over hoe je het beste te werk kunt gaan.