Er zijn diverse gespecialiseerde boom rooibedrijven.  Hoewel de kosten soms erg kunnen meevallen is er een ding in principe het goedkoopste: het zelf doen. Maar niet altijd is dit de ook de beste keuze. Het kappen van een boom kan gevaarlijk zijn en geworden en schade opleveren, wanneer dit niet goed wordt uitgevoerd.

Drie redenen om er niet zelf aan te beginnen!

#1 amateur bomen kappers raken vaak gewond

Gespecialiseerde boomrooierijen hebben mensen in dienst die speciaal zijn opgeleid in het veilig en verantwoord verwijderen van bomen. Dit heeft te maken met kennis van de gereedschappen (ze gebruiken vaak meerdere soorten kettingzagen), hoe en waar ze gaan staan en zagen en het gebruik maken van de juiste hulpmiddelen.  Zoals bescherende kleding en andere veiligheidsmaatregelen. Wanneer je hier niet van op de hoogte bent kan er bij het bomen rooien heel erg veel fout gaan en is een ongeluk snel gebeurt.

#2 Schade

We kennen allemaal de grappige filmpjes wel van een boom die verkeerd omvalt en daarbij een huis, auto of Roadrunner plet. Altijd hilarisch, maar als het echt gebeurt is er weinig grappigs aan. Professionals nemen vaak niet eens het risico dat een boom verkeerd valt als de stam wordt doorgezaagd. Die gebruiken vaak een kraan met grijper om de boom vast te houden, tot de stam helemaal is doorgezaagd en de kraan legt de boom (of deel daarvan) dan rustig op de grond.

#3 Wat als de boom op de grond ligt?

Het afzagen van de takken en uiteindelijk doorzagen van de boomstam is een ding. Maar wat gebeurt er daarna? Een flinke boom kost je nog heel wat werk om op te ruimen. Takken klein zagen of knippen, de stam in kleine stukken zagen. En het afvoeren? Dat kunnen al snel heel wat aanhangers vol worden. En dan het lastigste nog. De boomstronk zit nog in de grond. Wat doe je daarmee? Uitgraven is met de hand veelal niet te doen. Laten zitten dan maar? Dan zit deze waarschijnlijk al snel in de weg. En bomenrooier kan deze voorzichtig (want je moet vaak ook nog denken aan kabels in de grond) uitgraven of met een speciale machine uitfrezen (verpulveren). Het verwerken en afvoeren van de omgezaagde boom is een klus op zich die je misschien ook maar beter aan de expert overlaat.

Kosten

Een voordeel van een gespecialiseerd bedrijf in bomen kappen zijn ook de kosten. Omdat zij dit vaak erg snel en efficiënt doen vallen de kosten vaak wel mee. Vraag gewoon eens een prijsopgave voordat je overweegt de klus zelf uit te voeren!