Wanneer u over gaat op de aankoop van een nieuwe auto, dan zal dit aardig wat geld vergen. Als u hiervoor echter (even) niet genoeg geld voor heeft, dan is een autofinanciering wellicht een goede oplossing. Er zijn verschillende soorten autofinanciering met vaak hun eigen formule. Er is veel variatie mogelijk in de vorm van afbetaling, waardoor er altijd wel een bij u past.

Autofinanciering

Kredietformules

In de praktijk zijn er vooral twee kredietformules voor een autofinanciering. Als eerste, een lening op af betaling. Deze lening wordt meestal door banken uitgegeven maar ook kredietbemiddelaars hanteren vaak deze vorm. Bij hen kunt u dus een bedrag lenen waarop u elke maand bijvoorbeeld een beetje afbetaald. Ten tweede de verkoop op afbetaling, welke vaak door autodealers zelf gebruikt wordt. De financiering van uw auto wordt hierbij in principe gesloten bij de kredietmaatschappij die gekoppeld is aan de dealer waar u uw auto koopt. U kunt soms ook een lening op af betaling krijgen bij uw autodealer.

Wat is het verschil nu precies tussen deze twee kredietformules? Bij een lening op afbetaling zult u doorgaans het hele bedrag dat u nodig hebt om de auto te kunnen aanschaffen ook daadwerkelijk lenen. Dit hoeft echter niet, u kunt ook kiezen voor een kleiner bedrag. Bij een verkoop op afbetaling bent u echter verplicht een voorschot van ten minste 15% van de prijs van uw auto te betalen.

Tips

Tenslotte nog wat tips. Overweegt u een autofinanciering af te sluiten, laat u zich dan eerst goed informeren. Door informatie aan te vragen bij verschillende banken en bij verschillende auto dealers kunt u vaak meer te weten komen over de bijkomende kosten. Vaak hanteren zij formules die ietwat van elkaar afwijken. Het is daarom altijd slim om vooronderzoek te doen zodat u weet wat u kan verwachten. Ook is het verstandig om altijd een contract mee naar huis te nemen omdat sommige dealers u de indruk geven dat u verplicht bent de onderhoud van de auto bij hen uit te voeren. Meestal staat dit echter niet in het contract en bent u dus hiertoe niet verplicht.