LME Aluminium is een markt die voortdurend in beweging is. Naast alle productinformatie die hierover gevonden kan worden, bestaat er een grote behoefte aan de real time koers en actuele prijzen.

De lange geschiedenis van Aluminium

Als we de geschiedenis van aluminium gaan vergelijken met materialen zoals tin, ijzer, koper, goud of zilver, heeft dit materiaal nog maar een korte geschiedenis. Aan het begin van de negentiende eeuw werd dit materiaal ontdekt. Pas aan het begin van de twintigste eeuw werd deze beschikbaar voor de industriële wereld, zodat zij het konden toepassen. Wist je trouwens al dat de naam bedacht is door de Engelse scheikundige Humphry Davy?

Hoe aluminium wordt gemaakt

Na het winnen van aluinaarde vanuit de grondstof bauxiet wordt aluminium gemaakt. Het materiaal is voldoende aanwezig in de wereld. Daarnaast is het materiaal breed toe te passen. Een van de belangrijkste dingen is dat het materiaal duurzaam is voor verschillende processen en dat het in een groot aantal producten gebruikt kan worden.

LME aluminium

Door middel van het handelen op de termijnmarkt voor aluminium probeert men al geruime tijd de risico’s te beheersen. Dit gebeurt bij de London Metal Exchange. Dat vaak wordt weergegeven als LME. Aan de London Metal Exchange (LME) worden de wereldprijzen voor aluminium genoteerd. Dit vormt tevens de basis voor de prijsberekening van een groot aantal aluminium verwerkende bedrijven. De prijs voor aluminium zal weergegeven worden in US dollars. de weergave zal plaatsvinden per 1000 kg. De officiële contante verkoopprijs is de settlement price. Deze wordt in de meeste gevallen gebruikt als de basis voor alle contracten.

Risico’s bij de prijsschommelingen van aluminium

De prijzen van aluminium zijn onvoorspelbaar en daarnaast zijn de prijs fluctueringen zeer sterk. De prijsschommelingen hebben direct invloed op de winstmarges. Maar ook op de waarde voor de voorraad en het gedrag van afnemers. Het onder controle houden van deze risico’s wordt dan ook door vele ondernemingen geprobeerd. Dit doen zij door het maken van goede afspraken met de toeleveranciers en afnemers van aluminium.