Als je besluit over te gaan tot het afsluiten van een persoonlijke lening, zorg er dan voor dat je jezelf goed laat informeren. Hoeveel haast je ook hebt, sla deze stap niet over. Vraag bijvoorbeeld online offertes op en laat je informatie toesturen voor online geld lenen. Je kan ook een afspraken met een adviseur om op basis van je persoonlijke wensen een passend voorstel te laten maken. Nadat alles besproken is heb je genoeg informatie om de voor jou juiste keuze te kunnen maken.


Voorwaarden

Het is altijd een goed idee om eerst te weten welke voorwaarden aan het afsluiten van een persoonlijke lening hangen. Overhaast dit niet, snel geld gaan lenen met een persoonlijke lening kan een kostbare aangelegenheid worden. Het vooraf leningen vergelijken van leenvormen met de toetsing van kredietbehoeften zal een onderdeel moeten zijn in het maken van de uiteindelijke keuze voor je persoonlijke lening.

Bureau Krediet Registratie (BKR)

Door samenwerkingsovereenkomsten met het BKR hebben bijna alle geldverstrekkers de verplichting om bij het aanvragen van persoonlijke leningen de gegevens van de aanvrager bij het BKR te toetsen. Deze instantie (Bureau Krediet Registratie) beschikt over de gegevens van eerder afgesloten kredieten. De kredietverstrekkers zijn de leveranciers van de ter inzage beschikbare gegevens. Overigens hoeft een bij het BKR geregistreerde lening geen belemmering te zijn om een persoonlijke lening te kunnen afsluiten. Het gaat erom dat de gegevens bij het BKR niet negatief zijn en dat met jouw inkomsten een persoonlijke lening te verantwoorden valt. Is dit allemaal in orde dan kan het contract snel rond zijn.

Over sluiten

Zit je er over te denken je persoonlijke lening over te sluiten? Dit kan een goed idee zijn, want je zou er geld mee kunnen besparen als je het oversluit naar een goedkopere leenvorm. Het is wel belangrijk dat je de bijkomende kosten bij het inlossen van een persoonlijke lening eerst laat berekenen. Dit kan namelijk een dure aangelegenheid worden omdat er een boete in rekening zal worden gebracht door de kredietverstrekker in verband met misgelopen rente. Ook zit je soms vast aan bepaalde verzekeringen die onlosmakelijk aan je persoonlijke lening zijn verbonden. De betaalde verzekeringspremies kunnen vaak niet achteraf teruggevraagd worden, maar je rechten van deze polissen gelden dan niet meer. Kortom, wat een financieel voordeel zou kunnen lijken kan in de praktijk anders uitpakken dus ook voor deze optie geldt, laat je goed informeren!