De kopermarkt is voortdurend in beweging, naast gewilde productinformatie bestaat er voor veel bedrijven een toenemende behoefte aan actuele prijs en koersinformatie van metalen.

De koper LME overeenkomst is het op één na grootste verhandelde contract op de LME (Londen Metaal Beurs). De LME prijzen zijn voor veel bedrijven belangrijk. De koersen, opening voorraden en de curve van termijn prijzen voor LME copper zijn realtime beschikbaar in de handige en gebruiksvriendelijke software. Daarnaast krijgen bedrijven toegang tot gemiddelde koperprijzen, geschiedenis, handelsprijzen, trend grafieken, nieuws en nog veel meer metalen zoals koper.

Koperdiefstal

Aan het begin van de crisis in het jaar 2008 waren er veel berichten over diefstal en verduistering van koper. Alles wat van koper was werd gestolen zoals; klokken, putdeksels, bliksemafleiders, stroomdraden en leidingen. Koper was een zeer gewild product voor het dievengilde. Koperdiefstallen zijn tijdelijk wel wat minder geweest, maar in de afgelopen maanden is de koperdief opnieuw terug. De oorzaak van koperdiefstal zijn uiteraard de stijgende koperprijzen. De stijgende waarde maakt het voor dieven erg lucratief om koper te stelen.

Koperwinning

Op dit moment wordt in de wereld  één derde van alle kopererts gewonnen uit mijnen in het zuid Amerikaanse Chili. Daarnaast produceren ook de verenigde staten en Peru koper. De verenigde staten en Peru zijn samen goed voor zestien procent van de totale wereldproductie.

De grootste kopermijnen bevinden zich dan ook in Chili. In de tachtiger jaren werden daar enkele grote mijnbouwprojecten opgezet, dat ervoor dat het koperaanbod in de daaropvolgende jaren flink groeide. Die tijd is echter geweest. In een kopermijn is het de eerste jaren gemakkelijk om kopererts te winnen maar na verloop van tijd raakt de kopermijn uitgeput, waardoor de productie van koper omlaag gaat. Vervolgens wordt het steeds lastiger om kopererts te winnen. Een ander bijkomend nadeel is dat nadien de kwaliteit van het koper flink omlaag gaat.

De grootste mijnbouwers in de wereld, zoals BHP Billiton, Xstrata en Freeport McMoran hebben grote moeite om aan de steeds groeiende vraag te voldoen. Gedurende de afgelopen vijf jaar zijn deze mijnbouwers er helaas niet in geslaagd om hun doelstellingen met betrekking tot de winning van koper te behalen.

Nieuwe kopermijnen

De meeste grote koperproducenten proberen de daling in de koperproductie op te vangen door nieuwe mijnbouwprojecten in de wereld op te zetten om vervolgens snel nieuwe kopererts te kunnen winnen. Dit is een logische maar wel een erg tijdrovende keuze. De ontwikkeling van een kopermijn kost gemiddeld tien jaar tijd en vraagt gigantische investeringen in kapitaal.

Koperprijzen LME

Door de snel veranderende ontwikkeling van de koperprijzen is het voor bedrijven die handelen in koper, zoals bijvoorbeeld bouwbedrijven, koperhandelaren en installatiebedrijven, erg belangrijk om tijdig te kunnen inspelen op prijsveranderingen. Hierdoor kan er door dergelijke ondernemingen veel geld worden verdiend of bespaard. Hiervoor is het noodzakelijk om real time koersen van koper London Metal Exchange te kunnen volgen, zodat deze bedrijven snel kunnen inspelen op prijsveranderingen in de kopermarkt.