Autoverzekering vergelijken. Waar moet u op letten en waar zitten de verschillen in de dekking en polisvoorwaarden?
Niemand kan zonder een goede autoverzekering. Daarnaast wilt u uw kostbare auto graag goed verzekeren. Er zijn grote verschillen in premie en polisvoorwaarden van autoverzekeringen. Waar moet u op letten bij premie en polisvoorwaarden van een autoverzekering vergelijken?
Dekking
Veel mensen kijken bij het vergelijken alleen naar de premie van de autoverzekering. Dit is heel onverstandig. Er zijn grote verschillen in polisvoorwaarden en dekking, waardoor u bij een slecht keuze, bij schade bedrogen uit kunt komen en zelfs duurder uit kunt zijn!
Wettelijke aansprakelijkheid (WA) verzekering
Iedere eigenaar van een auto is in Nederland wettelijk verplicht een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) voor de auto af te sluiten. De WA autoverzekering biedt uitsluitend dekking voor schade die u met uw auto aanricht aan anderen. Let op: Schade aan uw eigen auto is dus niet verzekerd! Dit zorgt ervoor dat iedere automobilist die schade veroorzaakt aan uw auto, verzekerd moet zijn, zodat u in dergelijke gevallen schadeloos wordt gesteld. Een bescherming voor iedere automobilist dus. Voor meer uitgebreide informatie over de WA verzekering klik hier voor de website van het verbond van verzekeraars.
Beperkt casco autoverzekering
U kunt deze WA dekking uitbreiden met een beperkt casco of een casco (alle van buiten komende onheilen) verzekering. Het verschil tussen deze twee dekkingen is dat bij een casco autoverzekering schade aan uw auto veroorzaakt door uw eigen schuld is gedekt en bij een beperkt casco verzekering niet. Daarnaast is de premie van de casco autoverzekering hoger dan de berperkt casco verzekering. Wel zijn bij een beperkt casco verzekering veelal onderstaande gebeurtenissen wel gedekt:
- Diefstal
- Brand
- Loslopend wild
- Ontploffing
- Vandalisme
- Ruitbreuk
Casco verzekering (alle van buitenkomende onheilen)
Allereerst gaan we kijken naar de dekking van de beperkt casco en de casco verzekering. Onderstaand een overzicht van de belangrijkste punten:
- Eigen risico: Hoe hoog is het eigen risico dat u zelf moet betalen bij een schade?
- De bonus/malus ladder: Wat is de maximale korting die u kunt opbouwen? Bijvoorbeeld 70% of 75% of 80%. Hoe veel treden valt u terug bij een schuldschade?
- Biedt de verzekering bonus bescherming? Indien u een bonusbescherming heeft valt u niet terug in korting bij een schuldschade. Kijk goed of u daarnaast wel of niet terugvalt in het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Valt u terug en stapt u over naar een andere verzekeraar, moet u veel meer premie betalen omdat u minder korting krijgt. In dat geval bent u bijna verplicht om bij uw huidige verzekeraar te blijven tot dat u weer op de normale korting zit. (meestal 5 jaar)
- Hoeveel schrijft de verzekeraar af op uw auto? Bij het verzekeren van een nieuwe auto: Heeft u een nieuwwaarderegeling? Zo ja, hoe lang. Hoeveel schrijft de verzekeraar jaarlijks af op uw auto.
- Bent u bij schade vrij om naar een schadehersteller van u keuze te gaan of bent u verplicht om een schadehersteller te nemen die de verzekeraar voorschrijft?
- Is een vervangende auto bij schade gedekt?
- Indien er meer dan 1 auto binnen uw gezin aanwezig is, biedt de verzekeraar dezelfde korting als op de eerste auto?