Je wilt een motorverzekering afsluiten. Je bent natuurlijk op zoek naar de verzekering die het best bij je past, maar ook de hoogte van de premie zou doorslaggevend kunnen zijn. Onderstaand leggen we uit welke factoren van invloed zijn op de hoogte van de premie en waar je op moet letten bij het motorverzekering vergelijken.

Nieuwwaarderegeling

Bij het verzekeren van een nieuwe motor kan je bij de verzekeraar vaak kiezen voor een nieuwwaarde regeling gedurende drie jaar. Dit houdt in dat als je motor in het eerste, tweede en/of derde jaar gestolen wordt, de oorspronkelijke cataloguswaarde van je motor door de verzekeraar wordt uitgekeerd. De premie voor een motorverzekering met nieuwwaarde regeling gedurende drie jaar zal hoger zijn dan de standaard nieuwwaarde regeling. Kiezen voor de goedkoopste motorverzekering is dus niet altijd de verzekering met de beste voorwaarden en dekking.

De meeste verzekeraars hebben standaard een nieuwwaarderegeling van twaalf maanden en na deze periode gaat de verzekeraar dan afschrijven volgens een vastgestelde tabel. Is je motor ouder dan twaalf maanden? Dan kan je meestal geen gebruik meer maken van de optie nieuwwaarderegeling van drie jaar.

Hoe langer de nieuwwaarderegeling van je motorverzekering, hoe hoger de premie.

De bonus/malus ladder

De B/M ladder is een staffel van opslagen naar kortingen in percentages en deze ladder verschilt per verzekeraar. Belangrijk is om na te gaan hoeveel je terugvalt bij schuldschade en ook dit is verschillend per verzekeraar. Kijk ook naar het verschil in instapkorting per verzekeraar.

Controleer ook of je bonusbescherming krijgt; dit houdt in dat je NIET in korting terugvalt bij het veroorzaken van een schuldschade. Val je echter wel terug in schadevrije jaren bij een schuldschade en wil je overstappen naar een andere verzekeraar, dan zal de premie bij de andere motorverzekeraar meestal hoger uitvallen.

Het aantal te rijden kilometers per jaar

Hoeveel kilometer rijd je op jaarbasis met de motor? De meeste motorverzekeraars maken een onderscheid tussen minder dan 12.000 km, tussen 12.000 en 20.000 km en meer dan 20.000 km. Hoe meer kilometers je rijdt met je motor, hoe hoger de premie zal zijn omdat het risico voor de motorverzekeraar toeneemt als je meer gaat rijden met je motor.

Rechtsbijstandverzekering en ongevallen opzittenden verzekering

Sluit naast je motorverzekering ook altijd een rechtsbijstandsverzekering af. Als je deze verzekering hebt, zal een verzekeraar niet altijd automatisch overgaan tot het verhalen van een schade indien je niet schuldig bent. Zij wegen de kosten en de baten dan tegen elkaar af. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schade die je hebt in het buitenland. De kosten van het verhalen van de schade kunnen in dit geval niet opwegen tegen het schadebedrag.

Bij een motorverzekering is het aan te bevelen ook altijd een ongevallen opzittenden verzekering voor je motor af, deze premie kost je vaak maar een paar tientjes per jaar en keert een vooraf vastgesteld vast bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit van de bestuurder en/of de medeopzittende.

Meer informatie? Klik hier.