Domaine Michaud is een klein familiebedrijf. Al drie generaties maken de Michauds wijn aan de noordoever van de rivier de Cher. Het domein telt ongeveer 25 hectare wijngaarden aangeplant op hellingen op het zuiden en uitzicht op de vallei van de Cher. Wijngaarden worden bewerkt onder het ecologische concept Terra Vitis.

Domaine Michaud, Touraine – Loire

Het wijnhuis

Het huis en de kelder van Thierry Michaud zijn te vinden in het gehucht ‘Les Martinières’ vlak bij Noyers-sur-Cher (Appellation Touraine). Dit plaatsje ligt weer in de buurt van het geweldige Chateau Chenonceau.

De wijngaarden

De wijngaarden van Domaine Michaud in Touraine Loire zijn beplant met voornamelijk oude stokken (30 jaar en ouder) en dat proef je terug in de wijnen. Thierry maakt witte-, rosé-, en rode wijnen. De basis Sauvignon Blanc Touraine is fris en grassig. De top Sauvignon Blanc – De Eclat de Silex – heeft in zowel in smaak en geur stenige en mineralige tonen. Een complexe wijn die kan wedijveren met de betere Sancerre en Pouilly-Fumé. Qua stijl lijkt de Silex meer op de laatste. De rosé maakt hij van Pinot Gris en een klein beetje Pinot Noir. Een buitengewone en unieke rosé. De rode wijnen zijn lichtvoetig en elegant. De Gamay en de Cabernet laten zich makkelijk drinken. Een uitzondering hierop is de ‘Ad Vitam’. Deze wijn van Cabernet Franc en Cot (Malbec) is krachtig en tanninerijk. Een wijn die het liefst 3 uur voor degustatie ontkurkt mag worden. De Cremant van Michaud geniet 15 maanden rijping en is gemaakt van vier druivensoorten. Het aandeel Chardonnay is opmerkelijk. Het aandeel is 50%.

De witte wijnen van Domaine Michaud combineren geweldig met jonge geitenkaas. Geitenkaas heeft ook een specifieke frisse smaak, die een beetje zuur overkomt. Dat zuur combineert niet altijd goed met wijn. Maar de droge, witte wijnen van Domaine Michaud daarentegen passen uitstekend bij geitenkaas.

Domaine Michaud is al jaren vaste gast in de gezaghebbende wijngids ‘Guide Verte’ (vroeger Bettane en Desseauve).