Dit is zeker niet meer het geval! Tegenwoordig produceert Duitsland veel verschillende soorten wijnen, waaronder ook droog. Maar ook komt er goede rode wijn uit Duitsland, sterker nog één op de drie geproduceerde flessen in Duitsland is rode wijn. 

Duitsland heeft een grote verscheidenheid aan druivenrassen, wijnvelden, klimaten en bodems. Dit zorgt voor een brede keuze aan Duitse wijnen van hoge kwaliteit voor de wijndrinker.

Duitse druivenrassen

Riesling, Rivaner en de Silvaner druif zijn de meest voorkomende witte druivensoorten, waarbij de Riesling druif de meest toegepaste wijndruif in Rheingau en Mosel-Saar-Ruwer is. Voor de blauwe druiven geldt dat er het meest gebruikt gemaakt wordt van wijndruiven die goed presteren in de wat meer koelere gebieden.

Spätburgunder of Pinot noir wordt ook veel geproduceerd, maar ook kruisingen als de Dornfelder druif en de Blauer Portugieser doen het goed. Spätburgunder of Pinot Noir groeit het beste in het kleine wijngebied Ahr, maar ook in Baden is dit een zeer populaire druif. Een voorbeeld van een lekkere Pinot Noir uit Baden zijn de wijnen van wijnproducent Jacob Duijn.

Jacob Duijn produceert vier rode wijnen van de Pinot Noir druif,  namelijk SD, Chanin, Buhler Charm en Laufer gut Alsenhof. De Pinot Noir SD van deze gerenommeerde wijnproducent is door de Duitse wijngids Eichelmann gekozen tot rode wijn van het jaar en is gemaakt van vijfentwintig jaren oude wijnstokken, welke een lage opbrengst geven, namelijk  45 hl/ha. De SD wordt vergist op roestvrijstalen vaten. Aansluitend rijpt deze wijn nog twaalf maanden in houten vaten.

De Portugieser druif is uitstekend geschikt voor het produceren van de buitengewone Weissherbst, de bekende Duitse rosé.

Gerenommeerd Duitse wijnhuis

Jacob Duijn (geboren in Enschede) heeft in het verleden als sommelier gewerkt in diverse toprestaurants in Duitsland en had als droom een gerenommeerde wijnproducent worden. Deze droom is zeker uitgekomen, hij behoort inmiddels tot de beste rode wijnproducenten in Duitsland.  Hij heeft dan ook niet stilgezeten!

Ongeveer 11 jaar geleden kocht hij zijn eerste wijngaarden in de buurt van Baden-Baden, in het Bühlertal. Zijn wijngaard werden langzaam maar zeker uitgebouwd en sinds zes jaar wordt er wijn geproduceerd voor de export.

Duitsland heeft zich dus enorm ontwikkeld in de wijnindustrie en is erg divers geworden. Tijdens de eerste wijnproeverij in de zomer van 2012 werden er door meer dan 300 wijnproevers meer dan 300 verschillende soorten wijnen geproefd van importeurs en producenten over de hele wereld; Duitsland behaalde twee keer een goede score in de categorie mousserende wijnen en witte wijnen.