Italiaanse wijn kennen we eigenlijk allemaal. Lambrusco bijvoorbeeld, of Chianti; gemakkelijk door te drinken wijnen die ons meenemen naar zonnige streken en beelden oproepen van vakantie.

Italiaanse wijnenItalië heeft veel wijnstreken met elk hun eigen specialiteit. Maar liefst twintig regio’s staan er op de wijnkaart en daarmee is Italië één van de grootste wijnlanden ter wereld. Omdat Italië meerdere klimaten heeft door zijn langgerekte oppervlakte, zijn er ook meerdere soorten druiven met de daarbij behorende diversiteit aan wijnen.

Classificaties

Net als de Franse wijn, de toonaangevende maatstaf van wijnen over de hele wereld, kent de Italiaanse wijn classificaties die zijn onderverdeeld in een wijn van de allerhoogste kwaliteit, “Denominazione di Origine Controllata e Garantita,” met verzegelde flessen tot de eenvoudige Vino da Tavola, de tafelwijn, die minder aan bepaalde kwaliteitseisen hoeft te voldoen.

Italiaanse rode wijnen

Wijnen uit Italië

Vol, sappig en zonnig, de rode wijnen van Italië hebben alles in zich om een perfecte begeleider bij elk diner te zijn. De lichte Bardolino bijvoorbeeld, fruitig en fris, past prima bij gefrituurde visjes of een lekkere pasta. De zon op tafel. Praten we over Valpolicella, dan proeven we een iets krachtiger, dieprode wijn. De lichtvoetige Chianti, vroeger in de bekende mandfles, is ideaal bij een eenvoudige pizza en als we het hebben over een stevige, klassieke wijn die een uitgelezen vleesschotel moet completeren, dan is Barolo een heerlijke keuze.

Italiaanse witte wijnen

De terrasjes in de elegante, Italiaanse steden vragen om een glas sprankelende, fruitige witte wijn. Italië kent zoveel varianten dat het onmogelijk is ze allemaal te benoemen. Maar de iets droge Verdicchio mag de aandacht wel krijgen, evenals de bijna trendy Pinot Grigio. En voor een feestelijker gelegenheid of zomaar omdat je het leven vieren wilt, is een glas Prosecco de uitgelezen partner.

Zoete toetjes

Er is een te groot scala aan goede Italiaanse wijnen om ze uitgebreid te belichten, maar Vin Santo uit Toscane mag als dessert niet ontbreken. Door een oud procedé, gebruik makend van ingedroogde druiven ontstaat de zoete wijn uit Italië, die vroeger als miswijn werd geschonken maar nu als toetje een eerste plaats heeft ingenomen. Drink smakelijk!