Er zijn in Europa een hoop landen waar wijn wordt geproduceerd. Natuurlijk zijn de grote landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje wel bekend bij de meeste mensen. Er zijn echter ook een hoop andere Europese landen waar wijn wordt geproduceerd.

Wijnen uit OostenrijkDenk bijvoorbeeld aan landen als Bulgarije, Hongarije, Duitsland en zelfs België en Nederland en dan ben ik er zeker nog veel vergeten. Echter het land waar de wijnbouw momenteel floreert binnen Europa is ongetwijfeld het wijnland Oostenrijk.

Wijngeschiedenis

De wijncultuur van Oostenrijkse wijnen kent een lange en rijke geschiedenis. In de tijd van de Kelten en de Romeinen werden in dit deel van Europa al wijnen geproduceerd. Wellicht kunnen sommige lezers nog wel herinneren dat er in 1985 een groot schandaal was met Oostenrijkse wijnen. Om bepaalde wijnen zoeter te maken werd antivries toegevoegd aan de wijnen. Gelukkig is deze zwarte bladzijde uit de Oostenrijkse wijngeschiedenis inmiddels achter ons en maken gerenommeerde Oostenrijkse wijnen ook weer internationaal furore.

Wijngebieden

De wijngebieden in Oostenrijk zijn op te delen in vier gebieden en zijn in totaal goed voor een jaarlijkse productie van 3 miljoen hectoliter(2010). Alle wijngebieden zijn gesitueerd in het oostelijke deel van Oostenrijk. Hier bieden de warme zomers, zachte herfstdagen en koele nachten in combinatie met 400mm neerslag op jaarbasis de beste omstandigheden om wijn te verbouwen.
Uit deze gebieden komen de verschillende soorten Oostenrijkse wijnen. Zo worden hier moeserende wijnen , droge en zoete witte wijnen, rosé wijnen en rode wijnen met een volle smaak geproduceerd.

Populariteit

De populariteit van Oostenrijkse wijnen neemt de jongste jaren snel toe. Het land is gezegend met ambitieuze jonge wijnmakers die Oostenrijk echt weer op de kaart zetten. De bekende Nederlandse wijnjournalist en schrijver Hubrecht Duijker is ook zeer te spreken over de wijnen uit dit land. Hij vindt het dan ook binnen de Europa het meest opwindende wijnland. Vergeet voortaan de ‘Wiener schnitzel’ en de ‘Sachertorte’; Oostenrijk is al eeuwen wijn!