We staan er niet bij stil hoezeer een tafel van invloed is op ons dagelijks leven. Het is zo vanzelfsprekend dat ons kopje koffie, onze documenten, onze toiletartikelen enzovoorts binnen handbereik zijn. En hoe zou het zijn zonder eettafel waar we dagelijks onze lichaam en geest voeden met voedsel en groepsgesprekken.

Het klinkt gek, maar de eettafel is er niet altijd geweest. Het is ooit uitgevonden en heeft net als vele andere uitvindingen ook zijn primitieve fasen meegemaakt. De Egyptenaren waren in de oudheid bekend om hun horizontaal vlak op poten waar ze verschillende rituelen uitvoerden. Dit werd later bekend als de offertafel. De oude Egyptenaren hadden ook al toilet- en speeltafels in verschillende vormen en maten.

Het woord tafel is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van het Latijnse woord tabula. De Nederlandse vertaling van tabula is: plank. De ‘plank’ heeft door de eeuwen heen steeds meer zijn nut en functionaliteit bewezen. Een opsomming van soorten tafels kan eindeloos doorgaan: goktafels, eettafels, salontafels, tafeltennistafels, baktafels, operatietafels, bijzettafels, markttafels en inklaptafels, enzovoorts.

Opklaptafel

Drie tot vierhonderd jaar geleden werd in Nederland de zogenoemde flap-aan-de-wandtafel in de meeste huishoudens gebruikt. De tafel die na gebruik werd opgeklapt en weggeborgen was vooral voor kleine woningen een uitkomst. Dat zijn ze overigens nog steeds in compact woon- of verblijfruimten zoals boten, campings en caravans.

De tafel die zich door de jaren heen heeft opgewerkt tot het voornaamste meubelstuk in huis is de eettafel. Reeds in de Renaissance versloeg de eettafel het bed als belangrijkste meubel in huis. De eettafel was immers de plaats waar mensen bij elkaar kwamen om te eten, praten, te lezen, spelletjes te spelen, handwerkjes te maken en meer.

Eetkamertafel terug

Na enige concurrentie van de zithoek, grote fauteuils en comfortabele zitkussens, maakte de eettafel een herintrede. Er wordt naar hartenlust aan gegeten, er worden gasten ontvangen, het dient af en toe als bureau of gewoon als plekje in huis waar de krant lezen het leukst is. Het gevoel van gezellig samenzijn won het overtuigend van het formicablad en de moderne eetbar in de keuken. De eetkamertafel is het symbool geworden van een harmonieus gezinsleven of de sociale status van de eigenaar. Het heeft anno 2012 dus een dubbele functie; het is zowel gebruiks- als pronktafel. Daarom geldt voor de eettafel: hoe groter, hoe beter. En over anno 2014 gesproken: het liefst opgetrokken uit kwalitatieve teak- of eikenhout. De teak tafel en de eikentafel zijn weer in!