Wanneer je al vele jaren genoten hebt van een bepaalde interieurstijl, dan zul je tot de ontdekking komen dan je op een gegeven moment iets anders wilt. Gewoon een andere look van je huiskamer, een nieuw kleurtje op de muren en misschien zelfs wel nieuwe meubels. De keuze van nieuwe meubels wordt vaak bemoeilijkt door de diversiteit in het aanbod. Er zijn meubels verkrijgbaar van diverse houtsoorten, waarbij er ook veel verschil zit in prijs. Meubelen die men graag gebruikt bij een woninginrichting zijn bijvoorbeeld eiken meubelen.

Soorten eikenhout

Eiken meubelen zijn verkrijgbaar in diverse kleurtinten. Zowel meubelen van licht als donker eikenhout zijn verkrijgbaar. Traditionele eiken meubelen werden veelal gemaakt met Europees eikenhout. Dit hout wordt inmiddels geregeld vervangen door andere houtsoorten in verband met schaarste en de daaropvolgende prijsstijging. In Europees eikenhout zijn ook verschillende soorten te onderscheiden zoals: Spessart eiken, Slavonisch eiken en Frans eiken. Frans eiken is vrij donker van kleur en is erg hard. Naast Europees eikenhout is er ook Amerikaans rood en wit hout en Japans eikenhout. Wanneer je donker eiken meubelen prefereert, dan wordt het meubel doorgaans behandeld met ammonia, welke verantwoordelijk is voor de donkere kleur.

Voordelen eikenhout

Eikenhout wordt vooral gewaardeerd om de hardheid van het hout. Het is een duurzame houtsoort die jarenlang mee kan zonder slijtage te vertonen. Ook geven de eikenhouten meubelen het interieur een natuurlijke aanblik door de zichtbare nerven in het hout. Vandaar dat eiken meubelen met name erg geschikt zijn voor ruimtes met een landelijk interieur. Toch is eikenhout in elk interieur in te passen door de grote variëteit in kleuren. Voor elk interieur is er wel een soort eikenhout dat goed past en de ruimte de uitstraling geeft die jij graag wilt zien. En wil je op een gegeven moment toch weer andere meubelen? Dan zijn de oude zeker nog tegen een goede prijs te verkopen!