Zanzibar, Pemba, Mafia….. klinken alle drie als bounty bestemmingen voor je vakantie, en dat zijn ze ook. Parelwitte stranden omgeven door palmbomen en een helder blauwe zee nodigen je uit om totaal te relaxen en om romantische wandelingen langs de stranden te maken.

Oorsprong

De van oorsprong Britse kolonies liggen aan de oostkust van Afrika, Zanzibar en Pemba behoren bij Tanzania waar op heldere dagen de top van de Kilimanjaro zichtbaar zal zijn. Samen met Pemba en Mafia worden deze eilanden ook wel de specerijen-eilanden genoemd, hoewel we daarbij in eerste instantie aan de Molukken denken.

Zanzibar

Zanzibar, ook wel Unguja genoemd, was eens de wereldproducent van kruidnagels, nu staat het op een 2de plaats met altijd nog een 7% aandeel. Daarnaast wordt er nootmuskaat, kaneel, zeewier en raffia geproduceerd maar ook de vis ontbreekt niet op Zanzibar. Tevens is er een grote boomstamkanoproductie, zeker de moeite waard er eens een tochtje mee te maken en de productieplaatsen eens te bezoeken, er komt meer bij kijken dan je denkt. Het toerisme is daarnaast een belangrijke bron van inkomsten, men kan er volop duiken tussen de koraalriffen maar ook het kitesurfen is in opkomst. De geschiedenis van Zanzibar is beïnvloed door Perzen, Arabieren, Portugezen en natuurlijk bewoners van het vaste land van Afrika. De belangrijkste stad is Zanzibar Vrijhaven met Stone Town, een stad met slingerende lanen, ronde torens, deuren met houtsnijwerk, terrassen en prachtige moskeeën. Niet voor niets heeft de stad een plaats op de lijst van werelderfgoed en is een Zanzibar reis een bijzondere ervaring.

Pemba

Pemba, één van de specerijen-eilanden van Tanzania, ligt een 50 kilometer ten noorden van Zanzibar, hier komt bijna 90% van alle kruidnagelproductie vandaan. Daarnaast wordt er ook rijst, koffie en bonen verbouwd. Het eiland is omgeven door kleinere eilandjes en koraalriffen waardoor duiken een waar genoegen wordt, zelf meer divers dan op Zanzibar. De stranden zijn iets minder talrijk dan op Zanzibar, op Pemba bestaat de kustlijn uit veel mangrovebossen.

Mafia

Dan hebben we nog het eiland Mafia, een 100 kilometer ten zuiden van Zanzibar. Een perfecte locatie om te vissen, watersport te beoefenen en lekker uit te rusten van alle stress die de huidige economie aan ons opdringt. Van de drie eilanden heeft Mafia nog het minst bekendheid, dit zal zich uiten in een wat primitiever onderkomen maar de laatste jaren is het toerisme in ontwikkeling gekomen waardoor ook de hotels beter geoutilleerd zullen zijn in de toekomst.

[mappress mapid=”1″]