Wie op zoek is naar kwalitatieve houten badkamermeubelen komt bij goed advies tot de conclusie dat deze ongeacht model of toepassing van teakhout moeten zijn gemaakt. Tectona Grandes, meer bekend als teakhout, is de decennialang de meest ideale houtsoort voor meubels in natte ruimten en dus uitermate geschikt voor teak badkamermeubelen.

Behalve de natuurlijke en rustgevende uitstraling van teakhout, heeft het ook de eigenschap dat het zichzelf onderhoudt. Zelfs zonlicht, water of zeepsop kunnen onbehandeld teakhout niet aantasten. Uw meubelstuk zal dus niet rotten of splinteren onder afwisselende weersinvloeden. Dit komt door de natuurlijke oliën die in deze houtsoort voorkomen. Teak is ook de enige bekende houtsoort met deze natuurlijke bescherming en dus ideaal voor teak badkamermeubels.

Teakhout is vanwege de eigenschappen die het bezit ook geschikt om meubels in verschillende stijlen voor zowel binnen als buitenshuis te vervaardigen. Hierdoor kunnen teakmeubelen gemakkelijk worden geïntegreerd in uiteenlopende interieurs of inrichtingen.

Kwaliteit teak

Teak valt onder de categorie hardhout en is uitermate geschikt voor het maken van meubels. Vanwege de goeie eigenschappen gaan meubels van teakhout ook jaren mee. Bij het aanschaffen van teak badkamermeubelen kan een keuze worden gemaakt tussen drie kwaliteiten teakhout: Klasse A, B en C.

Klasse A

Dit is kwalitatief hoogwaardig teakhout. Dit type komt uit het midden van de Tectona Grandes boom, die tussen 30 en 50 jaar oud is. Klasse A teakhout onderscheidt zich door de donkergele-bruine kleur en heeft vrijwel geen zichtbare noesten. Deze kwaliteit is het meest geschikt voor meubels die langer dan 20 jaar moeten meegaan. De A-kwaliteit is ook het meest aan te bevelen mooi en duurzaam badkamer meubilair.

Klasse B

Dit type teakhout is relatief goedkoper dan de Klasse A teak en heeft een gemiddelde kwaliteit. Het wordt gewonnen uit de buitenkant van de kern van de boom. De B-kwaliteit benadert ook de donkergele-bruine kleur van de A-kwaliteit, maar heeft op diverse plaatsen verkleuringen en iets meer noesten. Deze kwaliteit teak komt goed van pas wanneer u uw meubels voor de komende tien jaar in goede staat wil behouden.

Klasse C

De C-kalsse teak bestaat uit spinthout en relatief goedkoper dan de A en B kwaliteit. Spinthout wordt gehaald uit de buitenste laag van de boom. In deze laag worden voedingsstoffen van de wortel naar de kruin getransporteerd. Het nadeel hiervan is dat het zacht en aantrekkelijk is voor de houtworm en de boktor. Klasse C teak is te herkennen aan de witachtige kleur en aan de ‘vlammen’ op het oppervlak. Dit type is aan te raden wanneer u van plan bent vaker uw interieur te veranderen.