Huis verkopen: Hoe brengt u uw huis zelf aan de man?

Regels en wetten voor het kopen en verkopen van vastgoed worden steeds strenger. Besluiten om uw huis te verkopen zonder tussenkomst van deskundigen op dat gebied, is daarom best dapper. Indien u zeker weet er geen makelaarskantoor aan te pas moet komen, krijgt u van ons een paar bruikbare adviezen om het traject op z’n minst goed te doorlopen.

Een huis verkopen zonder makelaar is goed te doen als u onderstaande tips en adviezen in uw achterhoofd houdt:

•          Heb uw administratie op orde.

Het spreekt voor zich dat u alle documentatie bij de hand moet hebben waar potentiële kopers naar zullen informeren. Bijvoorbeeld uw akte van aankoop en belangrijke kadastergegevens. Verder attesten met betrekking tot de stedenbouwkunde, de bodem, stookolie en uw energieprestatie en overeenkomsten van verhuur. Hou alle papieren netjes bij elkaar. Bij voorkeur in een map of archiefdoos. Probeer zoveel mogelijk over de originele versies van de documenten te beschikken als extra garantie dat u de rechtmatige eigenaar bent van de woning.

•          Stel een verkoopprijs vast.

Om een redelijke prijs te bepalen, is het handig om eerst op onderzoek uit te gaan. Achterhaal de marktprijzen van woningen als de uwe, in dezelfde omgeving en raadpleeg ook het kadasterinkomen om een beter beeld te krijgen van de waarde van uw huis. Hou er rekening mee dat potentiële kopers zullen afdingen. Bepaal dus een vraagprijs die iets hoger ligt dan het bedrag waarvoor u uw huis wil verkopen. Laat als de mogelijkheid bestaat een taxateur de geschatte waarde van de woning bepalen.

•          Geef bekendheid aan de verkoop.

Laat mensen weten dat uw woning te koop wordt aangeboden. Dat kan met behulp van een bordje bij de woning, maar ook als kleine bekendmaking in de krant, in een advertentieblad of op bekende verkoopsites op het  internet. Zorg dat u de informatie bij de hand heeft die u moet vermelden op de site.

•          Laat uw woning er op zijn best uitzien.


U kunt slechts een keer een goede indruk maken op een potentiële koper. Wanneer die het huis komt bezichtigen is het belangrijk dat het huis representatief is: schoon, netjes, een frisse geur en met een prettige sfeer. Laat geen reparatiewerk staan. Pak de defecte kraan aan, repareer de bel, maak de oprit schoon en ontdoe de tuin van onkruid en rommel. Goed verzorgde planten doen ook wonderen.

          Ga goed voorbereid onderhandelen.

Het zou raar zijn als u de vraagprijs niet kunt verklaren aan een kandidaat-koper. List alle criteria waaraan de prijs volgens u voldoet. Een taxatierapport kan u daarbij behulpzaam zijn. Neem ook in uw achterhoofd de laagste prijs waarvoor u het huis van de hand wilt doen en hou daar tijdens de onderhandeling rekening mee. Stel voorwaarden vast waartegen u bereid bent uw huis te verkopen. Let wel: alles wat de verkoop vertraagt, kost geld. Stel u daarom realistisch en flexibel op wanneer dat nodig blijkt.

•          Bereik overeenstemming
.

Op het moment dat u en de potentiële koper het eens zijn geworden over de vraagprijs en de voorwaarden die vanuit beide zeiden worden gesteld, is sprake van een overeenkomst. De gemaakte afspraken kunnen mondeling worden afgehandeld of op schrift worden gesteld. Het laatste is natuurlijk veiliger en voorkomt misverstanden of onenigheid in een later stadium van de verkoop of daarna. Voor bescherming van beide partijen is het raadzaam de afspraken door een notaris te laten vastleggen.

•          Sluit de verkoopakte.

Er liggen gemiddeld twee tot vier maanden tussen het moment waarop er overeenstemming is bereikt voor de verkoop en de daadwerkelijke verkoop. Bij hoge uitzondering kan dit een maand zijn. In deze periode doet de notaris standaard onderzoek naar de status van de te verkopen woning en alle andere zaken die hierop betrekking hebben. Wanneer alles goed is bevonden, wordt de koop gesloten en de notariële verkoopakte opgemaakt.

Door zelf de verkoop eigen woning te gaan doen, kunt u in ieder geval een heleboel geld besparen. Wij wensen u veel succes met de verkoop van uw woning en hopen dat bovenstaande tips u helpen bij uw huis verkopen.