Om Judo te beoefenen heb je een judopak nodig. Deze judopakken bestaan uit een witte katoenen broek (zubon in het Japans genoemd) en een jas (Uwagi) die door een band (Obi) wordt bijeen gehouden. In dit artikel ga ik u wat meer vertellen over deze judokleding. Veel mensen denken dat u zomaar een pak kan aanschaffen zonder hem te passen of zonder zich in te lezen. Het is handig om dit artikel te lezen voordat u op zoek gaat naar een dergelijk pak.

Soorten Judopakken

Witte Judopakken: Deze zijn er zowel voor de mannen als de vrouwen. Deze judopakken worden over het algemeen gebruikt bij de trainingen en de oefensessies.
Blauwe Judopakken: Deze zijn er zowel voor de mannen als de vrouwen. Deze blauwe judopakken worden ook gebruikt voor de wedstrijden. Omdat het zo
gemakkelijker zou zijn het onderscheid te maken tussen de twee judoka’s met twee verschillende kleuren judopakken. Zo kan men beter de fouten onderscheiden wie ze gemaakt heeft.
Judopakken voor kinderen: Deze zijn speciaal gemaakt voor kinderen en zijn ook wat verstevigd. Sommige pakken zijn voorzien van steken die u eruit kunt halen als het pak krap begint te worden. Deze kleding kunt u dus op de groei kopen, wat veel geld kan besparen.

Welke kleur van band gebruik je bij judopakken:

De kleur van de judobanden geknoopt rond de judopakken geeft het niveau van de drager aan.
Een beginner start steeds met een witte band en dan volgen de kleuren geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart. In de categorie zwart heb je nog 5 onderverdelingen.

Na zwart heb je nog de categorie rood-wit en rood tot tiente Dan. Er zijn maar 18 personen in de wereld die 10e Dan hebben ontvangen, wat wil zeggen het hoogste rood. De meeste van deze Judoka’s zijn natuurlijk Japanners. Maar 2 Nederlanders hebben ooit de eer gehad de tiende Dan te veroveren namelijk Anton Geesink en Jaap Nauwelaerts de Agé.