Sinbad de zeeman is de hoofdpersoon/verteller van meerdere sprookjes uit de sprookjes van duizend-en-één nacht. Waar ook Alibaba en de zeven rovers tot behoort.

Simbad leefde in de tijd van het Kalifaat van de Abbasiden, en zijn naam betekend in het Perzisch  “Heer van de Sindh (rivier)”. Deze naam wordt ook wel eens gespeld als simbat, wat natuurlijk niet goed is, er is wel degelijk een verschil in uitspraak tussen simbat en sinbad. Schrijf Sinbad daarom altijd met een d en niet met een t. De avonturen van Sinbad komen overeen met de belevenissen van de Griekse Odysseus en de baron von Münchhausen.

Hoe was Sinbad zijn eerste reis?

Zeven reizen heeft Sinbad in zijn leven gemaakt. Tijdens zijn eerste reis kwam hij een groot zeemoster tegen. Toen zijn erg rijke vader, die koopman was, overleed. Smeet Sinbad zijn hele erfenis er doorheen. Hij verbraste het geld met feesten, gokkasten en vrouwen. Snel was het geld op, en moest Sinbad zijn eigen kost gaan verdienen. Hij besloot om de zee op te gaan en goederen daar te verhandelen, hij was tenslotte een zoon van zijn vader, die ook een neus voor zaken had. Toen de bemanning aanmeerde bij een eiland, bleek dit eiland geen eiland maar een grote vis te zijn, die planten op zijn rug had gekregen. De bemanning vaart weg zonder Sinbad die in de zee wordt gegooid. Dit eiland bood een mooie kans voor Sinbad. Heel toevallig redt hij de merrie van de koning dat een mythisch zeepaard blijkt te zijn. Vanaf toen stond Sinbad in de gunst bij de koning. Als zijn schip aanmeert, kan Sinbad zijn bezittingen terugeisen en mee op het schip. De koning geeft hem zoveel kostbaar heden mee dat hij in Bagdad een leven in weelde kan leven.

Na deze reis maakte Sinbad nog 6 andere reizen, die allemaal even spannend zijn, naar andere delen van de wereld. Lees de verhalen van Sinbad zelf als je de rest te weten wil komen!