Het beklimmen van de Kilimanjaro in Tanzania is voor velen een droom die ooit eens waargemaakt moet worden. De Kilimanjaro is met een hoogte van 5.895 meter de hoogste berg in Afrika en de hoogste vrijstaande berg ter wereld. Hoewel de beklimming van deze bergreus als niet al te moeilijk wordt beschouwd, geldt de enorme hoogte als een behoorlijke uitdaging. Eenmaal boven, kunt u genieten van een adembenemend uitzicht op de uitgestrekte Afrikaanse savannen.

Keuze uit verschillende trekkingtochten op de berg

Ongeveer 20.000 toeristen willen jaarlijks de Kilimanjaro beklimmen. Het vereist een zeer goede conditie, maar door de overwegend redelijke wandelpanden geen speciale klimvaardigheden. Er zijn verschillende trekkingtochten mogelijk, met uiteenlopende moeilijkheidsgraad. Alle routes bieden door het unieke natuurlandschap een indrukwekkende ervaring. De Marangu Route behoort tot de populairste beklimmingen. Deze route is 68 kilometer lang (heen en terug) en wordt door vele wandelaars gevolgd. De overnachting vindt plaats in berghutten.

De Machame Route wordt als het mooiste bergparcours ervaren

De 48 kilometer lange Machame Route wordt gezien als de mooiste route vanwege het fantastische uitzicht. De beklimming is vanwege de aangename hellinggraad niet al te zwaar. De Kilimanjaro kan sinds 1990 ook worden beklommen via de Rongai Route, waarbij meestal wordt overnacht in tenten. De afdaling vindt plaats via de Marangu Route. In de zwaardere klimcategorie vallen de Lemosho Route en Umbwe Route. Dit laatste, schilderachtige parcours is erg steil en alleen geschikt voor alpinisten. Na de klim via de Umbwe Route volgt een afdaling via de Mweka Route.

De Kilimanjaro kan het hele jaar door worden beklommen

Het beklimmen van de Kilimanjaro dient langzaam en bedachtzaam te gebeuren, rekening houdend met het tekort aan zuurstof op hoogte. U dient ook goed rekening te houden met de weersomstandigheden. Er heerst op de Kilimanjaro een zeer hoge luchtvochtigheid en er is regelmatig sprake van zware regenval. Door de warme opwaartse luchtstromen wordt de bergtop meestal omringd door wolken. Het kan bij de start van de klim vochtig warm tot heet zijn, terwijl het hogerop ijskoud en nat kan zijn. De Kilimanjaro kan gedurende het hele jaar worden beklommen. Het regenseizoen loopt van half maart tot juni. In juli treft u een rijke flora op de berg, terwijl van augustus tot eind oktober de minste kans op bewolking en neerslag is. De top is echter bijna overal bedekt met sneeuw en ijs.

Film

Bekijk hier de film: