Zelfs voor een bekende vakantiebestemming zoals Kreta zijn er vast nog wel dingen die je nog niet wist. Hieronder volgen een aantal leuke feiten over Kreta, die leuk zijn om te weten maar zeker ook nuttig zijn om te weten voor je vakantie naar Kreta.

Wist je bijvoorbeeld dat er op Kreta in de winter sneeuw ligt? Dit komt door het deels rotsachtige klimaat van het eiland en de relatief hoge bergen. Daar kan flink wat sneeuw vallen!

Kreta is vanaf het vasteland van Griekenland ook goed te bereiken met de boot. Er varen vanaf Piraeus (Athene) diverse lijndiensten naar Kreta. Zo kun je dus bijvoorbeeld ook overwegen om tijdens je vakantie in Griekenland een dagje Kreta aan te doen. Met de boot naar Kreta duurt uiteraard wel langer dan met het vliegtuig.

Eenmaal aangenomen op het eiland is vervoer geen probleem: Kreta heeft een relatief uitgebreid busnetwerk, waarmee je eigenlijk overal wel kunt komen. Bovendien is het ook niet erg duur, de prijs komt neer op zo’n 10 cent per kilometer. Op Kreta kun je ook betalen met de Euro, dus geen gedoe met omrekenen. Zo hoeft een vakantie op Kreta dus helemaal niet zo duur te zijn.

Je kunt ook zelf rijden: er zijn genoeg bedrijven die auto’s verhuren. Let echter wel heel goed op in het verkeer – de vluchtstrook wordt regelmatig als rijbaan gebruikt en van rechts inhalen zijn Kretenzers ook niet vies. Als je dit niet aandurft, of geen rijbewijs hebt: de taxi’s op Kreta zijn ook helemaal niet zo duur. Je betaalt maximaal 50 cent per kilometer.

Het is ook heel leuk om het eiland te verkennen op de scooter of brommer. Deze worden veelvoudig verhuurd op het eiland, maar let wel op – hiervoor heb je een bromfietscertificaat nodig en hier wordt ook op gecontroleerd door de Griekse politie.

Identificeren doe je met je paspoort of met je identiteitsbewijs. Een paspoort is niet vereist om Kreta binnen te komen, het Nederlandse identiteitsbewijs is genoeg om jezelf toegang te verschaffen tot het eiland.