Een webinar is een presentatie die via het internet wordt uitgezonden. Wanneer dit live gebeurt, kunnen de kijker dus tegelijkertijd deelnemen aan het event. Er zijn natuurlijk veel webinar voordelen, zoals het kunnen bereiken van een breed publiek en interactie met je kijker.

Het is belangrijk dat men zich van te voren inschrijft op de registratiepagina’s, alvorens zij deel kunnen nemen aan de live webinar en de activiteiten erom heen. Wanneer de uitzending dan begint, kan men inloggen en deelnemen aan interactieve activiteiten, zoals het invullen van polls of het meepraten via een chatroom. Dit heeft dan wel een groot nadeel voor de persoon die presenteert: een tweede persoon zal moeten bijspringen om deze stroom aan binnenkomende vragen af te handelen. Dit kan natuurlijk afleidend werken voor de persoon die de presentatie doet.

Kortom, je moet dus altijd je hoofd erbij houden tijdens de live webinar om het gewenste resultaat te bereiken. Je ziet vaak maar een persoon tijdens een live webinar, maar in werkelijkheid staat er hier eigenlijk een heel team achter. Behalve de presentator en de persoon die de chat en polls behandelt, is het ook zeker geen overbodige luxe om iemand aanwezig te hebben voor de techniek.

Uitzendingen

Het live uitzenden beperkt je natuurlijk ook in het aantal uitzendingen. Elke extra uitzending vergt weer dezelfde inspanning en legt dus een grote werklast op de mensen die de webinar moeten verzorgen. Bovendien, denk aan de technische risico’s: het geluid valt uit, de browser doet het niet, of je verspreekt je gewoon.

Gelukkig kun je ook kiezen voor een vooraf opgenomen webinar. Daarmee ondervang je in ieder geval bovenstaande problemen en kun je de webinar zo vaak als je wilt uitzenden.