U overweegt een webwinkel te beginnen? Lees dit artikel en leer hoe je voordelig online een webwinkel kunt starten met bestaande webshop software, waarvan het wiel reeds uitgevonden is.

Bij een webwinkel starten komt heel wat kijken. Maak vooraf een plan met daarin stapsgewijze punten van aanpak. In dit artikel zal ik stapsgewijs aangeven waar u aan moet denken.

Webwinkel op maat laten bouwen, kiezen voor een bestaand platvorm of kiezen voor online webwinkel software?

U heeft drie mogelijkheden die sterk in prijs variëren.

Op maat webwinkel

De eerste mogelijkheid is ook meteen de duurste, het laten bouwen van een op maat webwinkel. Bij deze optie moet de website ontwikkelaar de website inclusief design, de database en het CMS (content management system) van de grond af bouwen. Dit is de duurste optie omdat hier kwa programmeerwerk de meeste uren gaan inzitten. Tevens is het onderhoud en wijzigen duurder. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beveiligingsupdates of aanpassingen die u later wilt aanbrengen.

Webwinkel op basis van een open source platvorm

De tweede mogelijkheid is de webwinkel te laten bouwen op een zogenaamd gratis open source platvorm. Dit is de op één na duurste optie. Het verschil t.o.v. de op maat webwinkel is dat de website ontwikkelaar het CMS niet hoeft te bouwen. Er zijn verschillende open source platvormen verkrijgbaar. Hieronder volgen de bekendste open source platvormen:

  • Drupal
  • Joomla
  • Magento
Het onderhoud voor deze websites is achteraf ook veel goedkoper. Er worden regelmatig beveiligingsupdates en andere modules vrijgegegeven, die meestal met een paar muisklikken te installeren zijn. Deze zijn veelal gratis.

Webwinkel op basis van online webwinkelsoftware

De derde mogelijkheid is om gebruik te maken van online webwinkel software. Dit kan al gratis en u kunt direct beginnen. Deze gratis online webwinkel software heeft grote voordelen als u niet vooraf diep in de buidel wilt tasten. Op deze manier kunt u zonder investering van geld kijken of een webwinkel iets voor u is.
Deze webwinkel software heeft een aantal grote voordelen. Hier komen de belangrijkste:

Direct starten

Nadat u een domeinnaam heeft gekozen, kunt u direct beginnen. Tip bij het kiezen van een domeinnaam: Probeer het belangrijkste zoekwoord in de domeinnaam te zetten. U hoeft niet te wachten tot de website ontwikkelaar de website heeft gebouwd en kunt direct beginnen met het ontwerpen en vullen van uw webshop.

Design kiezen

U heeft de domeinnaam gekozen en bent nu klaar om een account aan te maken. Nu moet u kiezen voor een design. U kunt meestal een zelf gemaakt design uploaden maar kunt ook kiezen uit een aantal standaard designs. Voor de naam van uw webwinkel kunt u uw domeinnaam gebruiken.

Paypal of Ideal account aanmaken

De meeste webwinkel software aanbieders helpen u bij het aanmaken van een Ideal of Paypal account doordat u deze meestal binnen uw account kunt aanvragen. Dit zorgt ervoor dat klanten online aan u kunnen betalen.

Producten ingeven

U heeft nu een lege webwinkel. De webwinkel moet natuurlijk gevuld worden met producten, productomschrijvingen en prijzen. Ga hier even rustig voor zitten en voer uw producten in.

Webwinkel publiceren

Nu alle producten in uw webwinkel ingevoerd zijn, bent u klaar om de nieuwe internetwinkel online te zetten. Het is nu afwachten tot dat de zoekmachines uw webwinkel hebben geïndexeerd zodat u gevonden wordt en bestellingen gaat ontvangen.

Veel succes bij de start van uw nieuwe webwinkel.