De meeste woningen hebben tegenwoordig centrale verwarming (CV). Een CV is niet meer uit het huishouden weg te denken.

Zonder de centrale verwarming zou het in ons kikkerland kil zijn in uw woning. In het natte en klamme Nederland is een CV gewoonweg onmisbaar. Doorgaans zorgt de Centrale Verwarming ketel (CV ketel) of Hoog Rendement ketel (HR ketel), naast het verwarmen van uw woning, tevens voor warmwater voor het douchen of baden en voor warmwater in de keuken en andere vertrekken waar een kraan zit. De CV ketel moet betrouwbaar zijn en lang meegaan. U kunt immers niet zonder!

Jaarlijkse controle en onderhoud van uw CV ketel is dus van levensbelang. Een goed onderhouden CV ketel verlengt de levensduur van uw CV en verkleint de kans op een CV ketel storingen. Daarnaast is regelmatig onderhoud van uw centrale verwarming ketel goed voor de veiligheid in uw huis. Hierbij moet gedacht worden aan controle van bijvoorbeeld de rookgasafvoer van de centrale verwarming installatie. Gelukkig hebben de meeste CV ketels in Nederland tegenwoordig een gesloten systeem voor de aanvoer van rookgas alsmede de afvoer van rookgas. Het is wel erg belangrijk om regelmatig de rookgasafvoer te laten controleren op bijvoorbeeld lekkage, zodat u deze voor de gezondheid gevaarlijke gassen niet in uw woning krijgt.

Door een jaarlijkse CV ketel inspectie beperkt u ook het energieverbruik van gas tot een minimum. Een slecht onderhoudenen ketel is meestal niet goed is afgesteld, wordt op den duur aan de vies aan de binnenkant, en sommige onderdelen werken hierdoor niet of minder goed. Slecht onderhoud resulteert in een groter gasverbruik. Een goed onderhouden CV ketel zorgt voor een lagere energierekening en is ook nog eens goed voor het milieu.

Tijdens de warmste jaargetijden staat de centrale verwarming in Nederland in de meeste huizen uit. De centrale verwarmingsketel staat draait dan niet, met uitzondering van de warmwater vraag. Om voorgaande reden ontstaan dan ook het grootste gedeelte van CV ketel storingen aan het begin van de koudere periode, meestal aan het begin van de herfst en u de centrale verwarming inschakelt. Het is dus handig de centrale verwarming ketel aan het einde van warmere periode, aan het einde van de zomer, te laten inspecteren, het huishouden niet, zodra het weer kouder wordt, zonder centrale verwarming en warmwater komt te zitten.

Als u kiest voor gemak en niet ieder jaar zelf wilt denken aan een inspectiebeurt voor uw CV ketel, dan kunt u een onderhoudsabonnement afsluiten. Dit kan in de meeste gevallen tegen een maandelijkse vergoeding. Jaarlijks word u gebeld voor een afspraak en komt een professionele vakman die uw CV ketel een onderhoudsbeurt geeft. Het uurtarief is opgenomen in de abonnementskosten. Eventueel benodigde onderdelen voor uw centrale verwarmingsketel moet u zelf betalen.