Schapen van het ene land naar het andere drijven, ’s middags de koeien binnen halen of even een paar zakken voer naar de stal brengen? Met een quad is het zo gebeurd. De vierwielige krachtpatser maakt voldoende vaart in een hobbelig weiland en is sterk genoeg om behoorlijk wat vracht te verplaatsen.

QuadOok voor agrarische bedrijven

Op steeds meer agrarische bedrijven duikt er eentje op. Door zijn veelzijdigheid is hij inzetbaar op alle gebieden. Talloze accessoires maken van iedere quad een echte alleskunner. Met een sneeuwschuif bijvoorbeeld is in de winter het terrein in een mum van tijd sneeuwvrij. Monteer een bezem in plaats van een sneeuwschuif en veeg het hele erf zonder moeite aan. Bagagerekken en eventueel een aanhangertje zorgen ervoor dat alles voor de nieuwe omheining in één keer mee kan het land op. Bij diverse paardenbedrijven zijn er quads in gebruik om de rijbak mee te egaliseren.

Klein en wendbaar

Het handige van een quad is natuurlijk zijn formaat, klein, wendbaar en gemakkelijk te bedienen. De viertakt benzinemotor drijft de wielen aan met een onderhoudsvrije cardanas en de onafhankelijke achterwielophanging zorgt voor grip en comfort tijdens het rijden.

Nieuwe of occasion?

Een nieuwe quad aanschaffen is een behoorlijke uitgave en voor wie dat niet wil is een quad occasion is wellicht een goede optie.

Een tweedehands quad kopen is geen dagelijkse kost voor de meeste mensen dus net als bij een tweedehands auto moet de koper wel een beetje op letten. Start de quad gemakkelijk? Zijn er grote beschadigingen aan plaatwerk of andere delen? Stuurt de quad zoals het hoort? Zijn er rare geluiden of trillingen tijdens het rijden? Maak een proefritje op de quad die u op het oog heeft en desnoods op nog een paar andere. Test de remmen en de koppeling en vraag naar eventuele garantie bij de verkoper.

Rijbewijs A nodig

Volgens de Nederlandse verkeerswet valt de quad onder de gemotoriseerde driewielers en er is wel een rijbewijs A voor nodig om ermee op de openbare weg te rijden. Ook is een helm verplicht voor bestuurders van een quad op de openbare weg.