Wanneer het kouder wordt en er kans op gladheid ontstaat, is het óók in Nederland verstandig om op winterbanden te gaan rijden. Winterbanden voeren water beter af en zorgen voor meer grip op de weg. Rijden op winterbanden betekent niet dat je bijvoorbeeld bij sneeuwval, op dezelfde manier kunt rijden als dat je in de zomer doet. Het is natuurlijk altijd verstandig om je rijstijl aan te passen aan de weersomstandigheden. Maar, met winterbanden ga je in de koudere maanden een aanzienlijk stuk veiliger de weg op.

Waarom winterbanden gebruiken in Nederland?

Ook in Nederland, waar we doorgaans zachtere winterperiodes kennen en veel vlakke wegen, is het belangrijk om vanaf zeven graden Celsius de bekende ‘winterbandenwissel’ te laten uitvoeren door een autobedrijf. Juist wanneer er vorst aan de grond ontstaat, is de remweg met de auto vele malen langer dan onder normale weersomstandigheden. Daarnaast voorkomen de banden dat je ‘niet wegkomt’ bij het optrekken, of dat de achterkant van de auto uitwijkt en je de controle verliest.

Het verschil tussen winterbanden en zomerbanden

Winterbanden hebben een andere grondstofsamenstelling dan zomerbanden. Hierdoor zijn de banden zachter, waardoor er een grotere oppervlakte van de band in contact blijft met het asfalt. Ook is het loopvlak van winterbanden anders dan die van zomerbanden. Er bevinden zich speciale inkepingen in de band, waardoor je bij sneeuwval meer grip houdt.

Mag je winterbanden wel in de zomer gebruiken?

Het wordt sterk afgeraden om in de zomer op winterbanden rond te blijven rijden. De belangrijkste reden hiervoor is dat de goede grip van de winterband teniet wordt gedaan door hogere temperaturen. De banden worden hierdoor te zacht en verliezen juist grip, waardoor de remweg vele malen langer wordt wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Een andere reden is dat winterbanden zeer snel slijten in de zomer. Ook slimmer dus voor je portemonnee als je tijdig contact op neemt met een autobedrijf om je banden om te laten wisselen.