Gemiddeld krijgen wij er allemaal in Nederland één keer in de acht jaar mee te maken, het riool zit verstopt. De belangrijkste oorzaken zijn meestal de afvoer van een wasbak, de afvoer van de douche of het bad of de afvoer van de wasmachine door verzeping.

Voorafgaand aan de verstopping kondigt zich vaak een borrelend geluid aan. Luchtverplaatsing in het riool is het eerste teken dat het riool verstopt begint te raken en tevens een voorteken van verkeerd gebruik van de afvoer. Hoort u dit borrelende geluid? Aarzel dan niet en probeer eerst zelf uw riool te ontstoppen door het volgen van onderstaande tips. Een verstopping in het riool voorkomen door een juist gebruik is echter beter dan achteraf uw riool ontstoppen.

In de beginfase van een verstopt riool, zijn er een aantal handelingen die u zelf kunt doen om te proberen het riool te ontstoppen. Hier volgen de meest voor de hand liggende oplossingen:

Klassieke ontstopper

Als u in het bezit bent van de klassiek ontstopper, ook wel plomper in de volksmond genoemd, kunt u deze eerst proberen om de verstopping weg te halen. Hiernaast vind u een afbeelding. Plaats de plomper op de afvoer. Door te drukken en te trekken aan de houten steel komt het vuil los. Lukt dit niet probeer dan onderstaande handelingen.

riool ontstoppen

Soda en azijn

Meng een handvol soda en een scheut azijn met 2 a 3 liter kokend water en giet dit in de afvoer. Laat dit vervolgens 5 minuten intrekken alvorens u water door de afvoer laat lopen. Soda en azijn hebben een oplossende werking, waardoor het vuil zacht wordt en u het vervolgens alsnog kunt doorspoelen. Lukt dit niet probeer dan de afvoer te ontstoppen met koffieprut.

Koffiedik

U zou het misschien niet geloven, maar koffiedik of koffieprut heeft een vetoplossende werking, waardoor dit een ideale ontstopper voor uw afvoer is. Meng een handvol koffiedik met kokend water en giet dit in de afvoer. Laat dit vervolgens even intrekken en probeer dit vervolgens met water door te spoelen. Indien vet de oorzaak is van de verstopping, heeft u kans dat koffiedik het vet oplost. Als alle voorgaande handelingen niet zijn gelukt probeer dan een chemisch ontstoppingsmiddel.

Chemische ontstoppingsmiddelen

Als voorgaande maatregelen niet hebben geholpen kunt u de afvoer proberen te ontstoppen met de zogenaamde chemische ontstoppingsmiddelen. Een paar chemische ontstoppingsmiddelen zijn; Muscle, Stex, HG, Fifax en Destop. Er is keuze te over. Sommige zijn vloeibaar, anderen werken met korrels. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze zeer agressief zijn. Het verdient de aanbeveling handschoenen te dragen bij gebruik en de dampen niet in te ademen. Volg voor gebruik de aanwijzingen op de verpakking.

Onderhoudsbedrijf

Als alle voorgaande maatregelen niet hebben geholpen en uw riool nog steeds verstopt zit, zit er niets anders op een professioneel onderhoudsbedrijf in te schakelen die het riool bij u thuis komt ontstoppen. Een bekend riool reinings service bedrijf is RRS.

Laat u vervolgens goed inlichten over de oorzaak en het voorkomen van een volgende ontstopping, zodat u de afvoeren in de toekomst op de juiste manier gebruikt.

Wilt u zich niet laten verassen door plotselinge kosten van het ontstoppingsbedrijf, dan kunt u ook een abonnement afsluiten. U wordt dan bij een verstopping niet geconfronteerd met eenmalige extra kosten.