Voorkom een verstopping, onderhoud uw riool

Een verstopte riolering is er vervelend. U heeft last van rioolstank in uw huis, uw afvoerputjes geven borrelende geluiden en uw water loopt niet meer goed weg of zelfs helemaal niet meer weg. Hoewel uw bij een verstopping ons kunt inschakelen om het riool te komen ontstoppen. Het is natuurlijk fijner voor u om het te voorkomen, hiervoor kunt u op een aantal zaken letten. Als eerste, zie de gootsteen niet als vuilnisbak. Etensresten zijn één van de meest voorkomende oorzaken van een verstopping. Veeg de borden leeg in de vuilnisbak en gebruik een zeefje in uw gootsteenputje.

Spoel verder geen vet door de gootsteen. Vet heeft de nare eigenschap om zich overal te kunnen hechten en snel te stollen. De verstoppingen door vet zijn hardnekkig en moeilijk op te lossen. Mocht het per ongeluk toch gebeuren, laat dan de hete kraan een tijdje stromen om het goed door te spoelen.

Ook uw toilet is geen vuilnisbak. Maandverband, tampons, condooms en luiers kunnen dan ook niet worden doorgespoeld. Gooi deze in de daarvoor bestemde vuilnisbak. Ook voor etensresten en soep geldt hetzelfde als bij de gootsteen, gooi dit niet in uw toilet!
Waar ook veel verstoppingen door ontstaan is haar. Haren hebben de eigenschap zich te verwikkelen met andere haren en zo grote dotten haar te worden. Door de grote dotten haar in de buizen kunnen ook andere voorwerpen niet normaal doorstromen, waardoor er een verstopping ontstaat. Ook hecht zeep zich aan de buizen wanneer haren de doorstroom blokkeren, waardoor de doorgang smaller wordt. Haal uw haren daarom regelmatig uit de putjes om verstoppingen te voorkomen.

Riool zelf reinigen

Er zijn veel middeltjes die verstoppingen tegengaan. Het nadeel is alleen dat velen hiervan slecht zijn voor het milieu of voor uw gezondheid. Kijk daarom goed naar de middeltjes die u gebruikt. Een goed middel wat u altijd in huis moet hebben is soda. Soda gaat vet en stank tegen en maakt grondig schoon. Ook is het niet schadelijk voor het milieu en veilig voor uw apparatuur en buizen. Soda is al te koop vanaf 0,50 eurocent bij de supermarkt.

Hoe moet u soda gebruiken? Laat een halve kilo soda oplossen in 4 liter heet warm. Giet dit geheel door de afvoer van uw gootsteen, wastafel of douche voordat u naar bed gaat. Spoel het de volgende ochtend door met normaal water. Maak daarna de emmer en gootsteen, wastafel of douche vrij van sodaresten.

Schakel direct hulp in bij verstopping

Wanneer u uw buizen maandelijks schoonmaakt met soda, zal de kans op verstopping vrijwel gelijk aan nul zijn. Mocht het nu toch gebeuren dat u riool verstopt raakt, schakel dan onze hulp in. Kamphuis rioolreiniging in Almelo staat 24 uur per dag, 7 dagen per week voor u klaar. Dus blijf niet met de stank zitten en laat het water niet over uw wc stromen, maar neem contact met ons op!