Madrid: de hoofdstad van Spanje. Dit is tevens de thuisbasis van de Spaanse regering en de Spaanse monarchie. Spanje ligt in het zuidwesten van Europa en heeft bovendien veel profijt van deze ligging: het klimaat is zeer aangenaam en nooit echt koud. Dat maakt Spanje ook zeer geschikt als vakantiebestemming in elk seizoen van het jaar.

Spanje heeft een aantal buurlanden: in het noorden gescheiden door de Pyreneeën van Frankrijk, in het westen grenzend aan Portugal. Spanje wordt omringd door een drietal wateren: het oosten en zuiden door de Middellandse Zee, in het noorden ligt de Cantabrische Zee en in het westen en zuiden door de Atlantische Oceaan. Afrika ligt ook maar op 14 kilometer vanaf de westkust.

Europa en Afrika zijn gescheiden door een enkele waterweg: de Straat van Gibraltar. Maar ook ín Afrika heeft Spanje gebied, namelijk de exclaves Melila en Ceuta. De Canarische eilanden die ver in de Atlantische oceaan liggen, horen ook bij Spanje. De Canarische eilanden zijn onder toeristen ook erg populair en bij uitstek geschikt voor een heerlijke strandvakantie met veel zon en heerlijke temperaturen.

Voor iedereen is wel een geschikte vakantie in Spanje te vinden: u kunt naar de prachtige Costa’s in Andalusië of cultuur opsnuiven in steden zoals La Rioja en Madrid. In deze streken vindt u tevens veel natuur en beroemde wijnstreken.

Spanje is een groot land en daarom is het lastig een klimaat te definiëren voor het hele land. In het oosten en het noordoosten kunnen in de herfst en winter depressies ontstaan, ofwel regen. Deze depressief kunnen ook in de zomer voorkomen. Alsnog zal het waarschijnlijk niet echt koud zijn, wat maakt dat een vakantie in Spanje het hele jaar door een plezier is.

Langs de kustlijn aan de Middellandse Zee heerst een Mediterraan klimaat: warme, natte winters en hete droge zomers die lang duren. Juni is een heerlijke maand voor een Spaanse vakantie waarin de meeste zonuren te vinden zijn. De echte zomer is in juli en augustus, maar dan kunnen zich wel wat onweersbuien voordoen. Zelfs in de winter wordt het in deze streek niet kouder dan een graad of 8 en dan zit men op het hoogtepunt van de winter (januari).