Op dit moment kunnen jongeren die het ouderlijk huis of studentenkamer verlaten moeilijk aan een woning komen. De ChristenUnie pleit daarom voor een ‘starterscontract’ waardoor jongeren eenvoudiger aan een onderkomen kunnen geraken. Door tijdelijk een aangewezen woning te huren, weten zowel huurder als verhuurder waar zij aan toe zijn, vertelt Kamerlid Carola Schouten.

Het tijdelijk huren van een betaalbaar huis moet ervoor zorgen dat de jongeren daarna kunnen doorstromen naar een koopwoning of ‘gewoon’ huurhuis. In een recentelijk debat over wonen liet minister Blok weten het plan te ondersteunen. Hij is het ermee eens dat jongeren een tijdelijk starterscontract voor een huurhuis aangeboden moeten krijgen.

Alle jongeren tot en met 27 jaar komen in aanmerking voor een starterscontract. Woningoperaties moeten het mogelijk maken om deze personen een huis aan te bieden voor een periode van 5 jaar. Na deze periode kunnen zij doorstromen naar een koophuis of huurwoning. Het plan wordt opgezet omdat veel jongeren er in vijf jaar financieel flink op achteruit gaan, aldus de ChristenUnie.

Meer steun

De voorwaarde is wel dat de huurder de woning niet zelf kan uitkiezen. Of er aanpassingen zoals een deuropener met kleefmagneet of deurdranger wel mogen, verschilt per verhuurder. In sommige huizen mogen wel uitzonderlijke dingen veranderd worden en anderen niet. Ook anderen partijen zoals de VVD en de PvdA steunen het voorstel.

Andere partijen, zoals de SP en GroenLinks, zijn nog niet overtuigd. Zij vinden juist dat het plan deuren opent voor de afbraak van huurrecht. Minister Blok van Wonen probeert dit te weerleggen door te wijzen op de reeds bestaande huurcontracten. Een voorbeeld hiervan zijn de campuscontracten die positief door studenten worden gebruikt.