Ben je voornemens om een zwembad in de tuin te bouwen, dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Denk aan vergunningen, een bouwtekening, het seizoen, en de grond. Wij geven je tips hoe je het beste kunt beginnen als je een eigen zwembad wil hebben.

Vergunning

Allereerst vraag je een vergunning aan bij de gemeente. Zonder vergunning mag je niet bouwen, dus zet dit zo snel mogelijk in gang. Het kost vaak heel wat tijd voordat je een go krijgt.

Bouwtekening

Je moet een bouwtekening hebben om een zwembad te kunnen bouwen. Dit hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn en je hebt er vrij weinig technische kennis voor nodig. Deze kun je het beste laten maken door het bedrijf dat het zwembad levert. Bespreek je wensen uitgebreid en neem niet te snel genoegen met een tekening. Je kunt je bouwtekening ook zelf maken, dat is voor de vergunning voldoende. Zet hierin alle ruwbouw, zoals de graafwerkzaamheden, het storten van de betonvloer, het optrekken van de muren, het plaatsen van inbouwdelen, het leggen van de PVC leidingen en het bevestigen van de randtegels. We raden een professionele tekening echter altijd aan als je hier nog geen ervaring in hebt..

Seizoen

De ruwbouw zoals hierboven is uitgelegd kan in elke tijd van het jaar uitgevoerd worden, behalve wanneer het vriest. In het voorjaar is het fijner om de rest van het zwembad te voltooien. Je kunt erover nadenken om het in delen te doen, zodat de grond weer aangevuld kan worden. Je hebt op die manier ook geen last van veel producten die in je tuin staan opgeslagen.

Graven

Let erop dat het gat altijd dieper is dan de binnenmaten van het zwembad. Graaf 1 meter tot 1.20 meter dieper. Het gat kun je het beste met een graafmachine graven. Om de bodem vlak te maken raden we je aan om een laser te gebruiken. Grond af laten voeren kost al gauw heel wat geld. Als het kan kun je het een goede eindbestemming te geven door er bijvoorbeeld je tuin mee op te hogen.