Een weekendje of midweek weg of een week vakantie: Zuid-Limburg is een geliefd oord voor wie niet te ver weg wil en toch even a.h.w. in het buitenland wil zijn. En een gezellig vakantiehuis in Zuid-Limburg, liefst met open haard en een eigen tuin, hoort daar bij. 

Heerlen en Maastricht, maar ook, even over de grens: Aken zijn historische winkelsteden, die ook veel op cultureel vlak te bieden hebben met hun bioscopen, festivals en theaters. ’s Zomers zijn er vele plaatselijke, folkloristische activiteiten en evenementen te beleven. De VVV’s bieden u graag alle informatie over attracties en festiviteiten in de buurt. Valkenburg is een bekend toeristisch centrum, vooral voor jongeren. Gulpen, in het hart van het heuvelland is aantrekkelijk wegens zijn voorzieningen, supermarkten en winkels en wegens zijn centrale ligging: ten opzichte van de grote steden, voor een middag shoppen of restaurant- of theaterbezoek, maar ook ten opzichte van de wandelgebieden en fietspaden en van de vele schilderachtige dorpjes.

Accommodatie in en rond Gulpen

Gulpen – 15 kilimeter van Vaals en dito van Maastricht – biedt alle accommodatrievormen voor zijn gasten: van hotels tot pensions en stacaravan- en vakantieparken. Voor wie iets aparts zoekt en niet een doorsnee vaak klein vakantiehuisje met weinig privacy wil, is het vaak zoeken. Vele particulieren bieden vakantiehuizen aan in een serie van meerdere huizen naast elkaar. Er zijn een paar, die een vakantiehuis aanbieden, als was het hun eigen woning. Het Zuid-Limburgse vakantiehuis te Gulpen Het Mergelhuis is er zo een. Het is een authentiek vakantieappartement met een ruime, sfeervol ingerichte woonkamer met een open haard, goed gevulde boekenkast en fraaie kunst aan de muur. “Alsof je thuis komt”, reageren gasten dikwijls. Het biedt gasten twee slaapkamers met vijf bedden en een eigen, omheinde tuin met veel privacy en met een vaste barbecue.
Wie zijn de gasten? Vaak zijn het gezinnen (kinderen hebben hun eigen kamer), maar ook zijn het vriendinnen of vienden die een weekendje een reunie hebben, of een weekndje willen wandelen of fietsen door het Heuvelland, bekend om de Amstel Goldrace en andere wielerevenemeneten. Vaak ook zijn het (echt-)paren, die met z’n tweeën even op verhaal willen komen. Allen zijn ze even tevreden. Op Zoover geven gasten een 8,4. Sommigen vragen zelfs of de gastheer en gastvrouw er ’s winters zelf wonen… Nee dus. Het is een gastenverblijf en gastvrouw en gastheer zullen er alles aan doen om het verblijf van de gasten zo aangenaam mogelijk te maken. Te beginnen met een lekkere welkomst-vlaai.

Activiteiten in en rond Gulpen

Vanuit het Mergelhuis is van alles te ondernemen. Voor kinderen is er veel te doen. Het kasteel in Hoensbroek verzorgt speurtochten, het Drielandenpunt te Vaals heeft een uitkijktoren en labyrint, Kerkrade heeft het mooiste dierenpark van Nederland: het Gaiapark. En Gulpen zelf heeft zijn subtropisch zwemparadijs Mosaqua en Valkenburg het pretpark de Valkenier. Of nem es de stoomtrein van het Miljoenenlijntje.
Voor de sportievelingen zijn er in de buurt de klimhal Rocca in Gulpen, de overdekte skibaar Snowworld in Landgraaf. Onder aan de Dorpsstraat te Gulpen is de VVV die u graag verder helpt, als dat nog nodig is.