Heeft u een ruimte, muur of project dat u wilt gaan schilderen? Hier enkele tips voor een efficiënt en mooi resultaat.

Schuren & ontvetten

Voor zowel binnen als buitenschilderwerk geldt dat het hele oppervlak grondig ontvet en dof geschuurd moet worden voor een goed hechting van de verf. Schuren en ontvetten gaat in één keer, als u bij het na-schuren ammoniakwater gebruikt.Schilder

Verwijderen ijzerwaren & gebruik tape

Schildert u een deur, een raam of een kast verwijder dan de knoppen, sluitingen en alle andere ijzerwaren die u in de weg zitten. Ergens omheen schilderen is veel lastiger dan een paar schroeven los- en vastdraaien. Werkt u met twee kleuren of moet u randjes schilderen, gebruik dan schilderstape, dat werkt stukken makkelijker. Trek het tape wel zo snel mogelijk weg; hoe langer het blijft zitten des te lastiger het wordt om te verwijderen.

Liever 2 dunne lagen dan 1 dikke laag verf

Lichte kleuren dekken vaak niet in één keer. Ga dus vooral niet dikker schilderen, maar verdun de verf iets en breng twee dunne lagen aan.

Kwasten bewaren

Stop u ‘s avonds met schilderen om de volgende dag weer door te gaan, rol dan de kwast of kwasten in aluminiumfolie en leg ze in het vriesvak van de koelkast. Zo blijven ze dagenlang ‘vers’. De volgende dag slaat u de kwast goed af, even een likje verf op een stuk afval materiaal (spaanplaat of de ruwe kant van hardboard is ideaal) afstrijken en u kunt het schilderen weer vervolgen.

Om te voorkomen dat een roller verdroogt, kunt u een rollerbox aanschaffen. In deze handige koker kunt u een roller van iedere maat ongeveer 5 dagen bewaren zonder dat de verf opdroogt.

Schuren

Ieder verfsysteem bestaat uit dunne lagen, die na elkaar worden opgebracht. Als een laag niet goed hecht aan de voorgaande ontstaat er een breuk in de verf. Door iedere voorgaande laag licht op te schuren met fijn schuurpapier maakt u miljoenen krasjes in de wandafwerking waarin de volgende optimaal hecht. Let daarbij goed op de stof die los komt bij het schuren. Op iets wat los zit hecht niets, dus zorg er altijd voor dat de stof grondig verwijderd is voordat u verder gaat met schilderen.

IJzer & staal schilderen

Alle harde kunststoffen kunt u goed schilderen mits u het oppervlak eerst dof schuurt en zorgvuldig ontvet. Breng daarna een kunststofprimer aan, die u kunt overschilderen met een dekkende verf. Schilderen over roest is verspilde moeite. Onder de verf gaat het roesten gewoon door. IJzer en staal beschermen begint met ontroesten tot het oppervlak een zwakke metaalglans heeft. Niet al te diep ingevreten roest kunt u ook behandelen met een zogenoemde roestomvormer, waarna u er met twee lagen glansverf weer het oude effect aan geeft.