De afgelopen maanden daalt de prijs van olie waardoor brandstof zoals benzine goedkoper wordt. Hierdoor kunnen automobilisten goedkoper tanken maar zouden vliegmaatschappijen ook op brandstof besparen. In de praktijk blijkt dat anders geregeld en zijn vliegtickets niet direct goedkoper voor reizigers. Hoe komt het dat de veranderende olieprijs pas later merkbaar is voor consumenten?

In een interview met NU.nl verklaart Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gillissen, waarom reizigers niet direct verschil merken in de prijzen van vluchten. Naar verwachting zijn de veranderingen pas in de zomer van 2015 zichtbaar en kunnen reizigers dan profiteren van goedkope vliegtickets. Volgens de analist komt dit door contracten die vliegmaatschappijen hebben met leveranciers van kerosine. Vaak wordt de brandstof een jaar vooruit betaald.

Dalende olieprijs

De olieprijzen zijn sinds juni 2014 aan het dalen. Hoewel vermogensbeheerder Theodoor Gillissen verwachtte dat de prijs van een vat tussen de 60 en 80 dollar zou blijven, kwamen de prijzen onder deze bandbreedte. Voor slechts 50 dollar werd de olie al verkocht. De Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) heeft bepaald dat de productie niet terug wordt geschroefd. Mede door deze beslissing ontstaat er meer aanbod dan vraag, wat de oliekoers niet ten goede komt.

Kerosine belangrijk onderdeel van kosten

Vliegtuigen gebruiken geen benzine of diesel als brandstof maar vliegen op kerosine. Kerosine vormt ongeveer een derde van de totale operationele kosten van een vlucht. Hoe goedkoper de olie, hoe goedkoper deze brandstof wordt. De prijzen van vliegtickets worden echter niet direct goedkoper terwijl tanken voor automobilisten wel meteen voordeliger wordt.

Onduidelijkheid voor reizigers

ATPI, een zakelijke reisorganisatie, is van mening dat vliegmaatschappijen duidelijker moeten zijn in hun communicatie. Er moet uitgelegd worden waarom de vliegtickets niet direct goedkoper worden. Willem Starink, directeur van APTI, vertelt dat klanten vaak met vragen komen. Zo willen reizigers graag weten wanneer ze voordeel gaan ondervinden van de dalende olieprijzen.